Fürst György volt szocialista alpolgármestert milliárdos visszaélések miatt hat és fél év börtönre ítélték

Fővárosi parkolási pénzekhez kötődő bűncselekményekkel vádolták meg.

Forrás: Telex2024. 03. 05. 14:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokon bűnösnek találták Fürst Györgyöt, a VI. kerület volt szocialista alpolgármesterét, akit fővárosi parkolási pénzekhez kötődő bűncselekményekkel vádoltak meg – adta hírül a Telex

A férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben találták bűnösnek, így halmazati büntetésként 6 év 6 hónap börtönt és 25 millió forint pénzbüntetést is kiszabtak rá, azonban sikkasztás bűntette vád alól felmentették.

A portál beszámolt arról is, hogy a per 24 vádlottjából még 22 embert találtak bűnösnek, főként bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelésben vagy adócsalásban. A kiszabott börtönbüntetések mértéke másfél év és hat és fél év között, nagyrészt felfüggesztve. Megjegyzik, a bűnösnek talált vádlottak jogi képviselői valószínűleg fellebbezni fognak az ítélet ellen.

Emlékeztetnek, hogy Fürst György a VI. kerület vagyongazdálkodásért felelős MSZP-s alpolgármestere volt, majd a Centrum Parkoló Kft. ügyvezetője és tulajdonosa lett. 2010-ben aztán meggyanúsították és 2016-ban hárommilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó bűncselekmények vádjával indult meg a büntetőper Fürst és 23 társa ellen. 

A vád szerint a Fővárosi Önkormányzatok Társulása az I., II., VI., VII., VIII., XI. és XII. kerület parkolási rendszerének üzemeltetésére kötött szerződést a Centrum Parkoló Kft.-vel. A megállapodás szerint a cég szerezte be a parkolóautomatákat és építette ki a fizetős parkolási rendszert. Az évente több milliárd forintos parkolási bevételnek az önkormányzatok mintegy harminc százalékát kapták meg, miközben egyre több alvállalkozót foglalkoztattak. Volt köztük olyan, akik például a parkolóőrök írásmintáit elemző grafológiai tanulmányok miatt vettek fel. 

A parkolóautomaták takarítására, vagy éppen az útburkolati jelek felfestésére adott vállalkozói szerződéseknél fiktív számlázási láncolatot alakítottak ki, így jogosulatlanul csökkentették az adóalapot. 

Borítókép: Fürst György (Fotó: )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.