Rekordot döntött a használtautó-piac, ezeket az autókat úgy vitte a magyar, mint a cukrot

Februárban az egy évvel korábbinál 28 százalékkal több, 77 800 személygépkocsi cserélt gazdát, ezáltal megdőlt a havi forgalomra vonatkozó 76 ezres rekord, amit 2022 márciusában állított be a piac – közölte a DataHouse adatai alapján a JóAutók.hu szerdán.

Forrás: MTI2024. 03. 20. 11:30
Empty,Parking,Lots,,Aerial,View., parkoló
illusztráció Fotó: Shutter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem egyévnyi oldalazó mozgás után az év első két hónapjában jelentősen nőtt a belföldi használtautó-piac aktivitása, a havi adásvételek száma látványosan kitört az eddigi, 70 ezres sávból – idézte a közlemény Halász Bertalant, a JóAutók.hu vezérigazgatóját.

Kiemelték, hogy a forgalom nem csupán a használt autóknál, hanem az újautó-piacon is élénkült: idén februárban 10 százalékkal több új személygépkocsit regisztráltak, mint tavaly ilyenkor. A reáljövedelmek újbóli emelkedését követően az eddig óvatosan kiváró vásárlók egy része már újra megjelent a piacokon. A kamatok csökkenésével pedig a hitelezett eladások száma is emelkedni kezdett. A használtautó-piacon az is segítette a folyamatot, hogy az elmúlt időszakban egyes használtautó-szegmensekben 

akár tíz százalékot is csökkenhettek az árak, így a vevők ismét reálisabb árakon juthatnak autóhoz.

Jelezték ugyanakkor, hogy az általános piaci környezet továbbra sem vetít előre további meredek emelkedést: a kereslet lassan, fokozatosan tér vissza, az adásvételek száma a következő hónapokban inkább a 75 ezres sávban stabilizálódhat. Közölték, a magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, 

amelyek 28, illetve 21 százalékos arányt képviseltek az év első két hónapjában.

Előbbieknél a legnépszerűbb modellek közé tartozik az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ. A leggyakoribb modellek között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal, a Skoda Octaviával és a BMW 3-as szériával képviselteti magát.

Arra is kitértek, hogy a használtautó-piacon 2024 első két hónapjában 151 200 személyautó cserélt gazdát, ami 18,7 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában regisztrált 127 400-as értékhez képest. Az importált használt autók száma ugyanebben az időszakban 18 600 darab volt, ami 9,4 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 17 000-s értéket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.