Politikai nyomás vezethetett az izraeli tömegbalesethez

A vallásos pártok követelték a hatóságoktól, hogy ne legyen létszámhatár a tragédiával végződő rendezvényen.

2021. 05. 01. 14:21
null
A tragédia azzal kezdődhetett, hogy a meredek lépcsőn lezuhantak az emberek. Fotó: Sebastian Scheiner Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki a felelős a legalább 45 életet követelő izraeli tömegszerencsétlenségért? A szervezők? A hatóságok? A politikusok? Az első sokk után már ezeket a kínzó kérdéseket teszi fel Izraelben. Habár az első beszámolók még egy leszakadt emelvényt hibáztattak, mások a rendőrségre mutogattak, mondván hirtelen lezárták a kijáratokat, mostanra úgy tűnik, hogy a tragédiát elsősorban a veszélyes helyszín okozta.

Péntek hajnali egy óra tájban ultraortodox zsidó zarándokok tömege egy keskeny, terelőpalánkokkal elzárt folyosón próbált átjutni, melynek csúszós fém padlója egy meredek lépcsőbe torkollott. Ezen az emberek lecsúsztak és lezuhantak, majd a hömpölygő tömeg másokat is rájuk lökött.

A tragédia azzal kezdődhetett, hogy a meredek lépcsőn lezuhantak az emberek.
Fotó: MTI/AP/Sebastian Scheiner

Előre figyelmeztettek

Hogy nem tűnt fel senkinek a veszély? Ki engedélyezett egy ilyen katlant? Nos, úgy tűnik, a fenyegetéssel nagyon is tisztában voltak: már egy 2008-as vizsgálat is arra figyelmeztetett, hogy a hely életveszélyes, majd egy 2011-es jelentés azonnali változtatásokat sürgetett, de még 2016-ban is figyelmeztettek egy tömegszerencsétlenség veszélyeire. Ráadásul a hatóságok szerint nem ez a lépcső volt a helyszín egyetlen gyenge pontja.

Olyan vélemények is napvilágot láttak, hogy igazából az csoda, hogy csak most történt a katasztrófa.

A probléma gyökere, hogy a Merón-hegy legfeljebb 15 ezer ember befogadására alkalmas biztonságosan, ehelyett csütörtökön óvatos becslések szerint is legalább százezren voltak. Ugyan ezúttal is felmerültek bizonyos aggályok, de inkább a koronavírus-járvány miatt.

A szálak legfelülre vezetnek

Az északi körzet rendőrségi parancsnoka, Simon Lavie ugyan azonnal kijelentette, hogy teljességgel vállalja a felelősséget a történtekért, azonban aligha lehet egyetlen rendőrtisztre kenni a történteket.

Izraeli sajtóértesülések szerint óriási politikai nyomás nehezedett a hatóságokra, hogy létszámhatár nélkül engedélyezzék az eseményt, bármi áron.

Gyászolók gyülekeznek Eliezer Goldberg rabbi temetésén Jeruzsálemben. A rabbi előző nap az Izrael északi részén fekvő Meron-hegyen halt meg. Maszkról, fizikai távolságtartásról szó sem lehet
Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit

Forrásaik szerint elsősorban az ultraortodox pártok követelőztek, a többi alakulat pedig nem emelt szót, hogy ezzel „kárpótolják” a vallásos pártokat a járvány miatt elmaradt tavalyi rendezvényekért. A vallásos Sasz párt vezetője hivatalosan fordult Amir Ohana közbiztonsági miniszterhez azzal a kéréssel, hogy aki menni akar az ünnepségre, az mind megtehesse. A 12-es csatorna szerint pedig Jákov Avitan vallásügyi miniszter két héttel korábban felkereste a helyszínt és méltatta az előkészületeket. A jelenség állítólag nem új keletű, egy korábbi rendőrségi vezető is arról panaszkodott, hogy gyakorta kellett megküzdeniük politikai nyomásgyakorlással, hogy nagyobb létszámú rendezvényeket engedélyezzenek, mint amire egyébként hajlandók lettek volna.

Izrael mindenesetre az ügy teljes kivizsgálását ígérte, amely kiterjed majd a politikai felelősökre is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.