Lapozó: Várhelyi Olivér magyar uniós biztost támadja egy brüsszeli lap

Rabszolgaként tartott afrikai és kelet-európai migránsokat egy spanyolországi maffia Valladolidban · Belgiumban üres polcok várják a vásárlókat a nagy hipermarketekben · Alig két nappal felállítása után megrongálták George Floyd szobrát · Várhelyi Olivér magyar uniós biztost támadja a Politico.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 05. 13:14
VÁRHELYI Olivér
Brüsszel, 2021. május 18. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs tagja felszólal az emberi jogokról és az európai migrációs politikáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. május 18-án. MTI/EPA/AP/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rabszolgaként tartott afrikai és kelet-európai migránsokat egy spanyolországi maffia 

Három embert tartóztattak le, miután egy mezőgazdasági területen napi 16 órán át dolgoztattak többek között arab és román állampolgárokat a végsőkig kizsákmányolva őket. A bevándorlókat a tűző napon dolgoztatták, szállást pedig rendkívül rossz körülmények között biztosítottak nekik. Rovarokkal teli matracokon, egy bádogtető alatt aludtak, fizetést pedig szinte alig kaptak. A büntetlen előéletű letartóztatottak fenyegetésekkel és támadásokkal vették rá a migránsokat a munkára, kihasználva, hogy azok nem voltak tisztában a helyi jogszabályokkal. A rendőrség tájékoztatása szerint az elkövetők egy nagyobb hálózat tagjai voltak, akik félrevezető hirdetésekkel vonzzák magukhoz mezőgazdasági munkára a külföldi, kiszolgáltatott állampolgárokat, hogy aztán kizsákmányolják őket. Csak Valladolid tartományban az elmúlt hónapokban több hasonló eset került nyilvánosságra.

Forrás: El País

Belgiumban üres polcok várják a vásárlókat a nagy hipermarketekben 

A belgiumi áruszállítási és logisztikai szövetség, a Febetra szerint jelenleg legalább ötezer kamionsofőr hiányzik az ország élelmiszerellátását biztosító logisztikai rendszerből. A szövetség képviselője, Isabelle De Maegt szerint Belgium csak akkor kerülheti el, hogy Nagy-Britannia sorsára jusson, ha talál valahol ötezer olyan tehergépjármű-sofőrt, aki azonnal munkába is tud állni. 

Belgium flamand régiójának gazdasági és foglalkoztatási minisztere, Hilde Crevits a belga hírügynökségnek adott tájékoztatásában elmondta, hogy a régió idén már csaknem ezer új hivatásos gépjárművezető képzését fejezte be. Ha az év hátralévő részében hasonló ütemben tudják folytatni a képzéseket, akkor csak 2021-ben több új sofőrt biztosítottak az áruszállítási szektornak, mint az elmúlt öt évben összesen. A projekthez a belga honvédelmi minisztérium is hozzájárul a katonai sofőrök kiképzésére használt terültek rendelkezésre bocsátásával. A flamand közösségi közlekedési vállalat, a De Lijn pedig gépjárművezető-oktatók bevetésével vállal részt Belgium élelmezésében.

Forrás: The Brussels Times

Megrongálták George Floyd szobrát 

Két nappal George Floyd mellszobrának másik városrészbe helyezése után egy amerikai fiatal festékkel öntötte le a 2020 májusában rendőri intézkedés közben elhunyt, büntetett előéletű afroamerikai férfi emlékművét. A New York városában, a Union Square terén elhelyezett szobrot lelkes önkéntesek csoportja tisztította meg kamerák előtt. A megrongált George Floyd-szobor Chris Carnabuci szobrász alkotása és része annak a vándorkiállításnak, amely többek között a közismert afroamerikai polgárjogi harcosnak, John Lewis-nak, és a szintén rendőri intézkedés közben elhunyt és szintén afroamerikai Breonna Taylornak állít emléket. A festékkel leöntött alkotást már második alkalommal éri támadás: a korábban Brooklynban elhelyezett művet a híradásokban „fehér felsőbbrendűséget hirdető” csoportként definiált társaság rongálta meg még júniusban.

A szobor alkotója, Chris Carnabuci azzal reagált az újabb rongálás hírére, hogy „ezek a támadások is azt bizonyítják, hogy hosszú út áll még előttünk, és hogy soha nem szabad feladnunk a harcot”.

Forrás: Le Parisien

Várhelyi Olivér magyar uniós biztost támadja a Politico 

A magyar uniós biztosról, Várhelyi Olivérről közölt lejárató cikket kedden a Politico. A brüsszeli lap azzal vádolja a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős bizottsági portfólió tulajdonosát, hogy félresöpri a „jogállamisági” aggályokat, amikor a nyugat-balkáni országok, kiváltképp Szerbia uniós integrációját sürgeti. A Politico szerint Várhelyi ezzel nem az Európai Bizottság, hanem a magyar kormány érdekeit érvényesíti. A lap egyetlen forrását sem nevezi meg, névtelenséggel minősíti rossznak a magyar biztos munkáját. A cikk egy részében azt vetik Várhelyi szemére, hogy a bizottság készülő, Szerbiáról szóló országjelentésében megkérdőjelezte a civil szervezetek negatív véleményét a szerb jogállamiságról. A brüsszeli lap szerint ez a „tudományos szakemberek” véleményének félresöprése. Azt is kiemelik, hogy a magyar biztos kabinetje az uniós dokumentumokban nem szívesen nevesíti az LMBTQ-jogok törökországi helyzetét. Várhelyi az erről szóló felvetésre egy e-mailben csak azt felelte a Politicónak: „a múlt évi bővítési csomagban Ankara esetében 58 alkalommal volt jelen LMBTQ-kritika”. Sokat elárul a brüsszeli lap munkamódszereiről, hogy azzal vezetik fel a cikket, hogy a magyar biztos nem volt hajlandó szóba állni velük, miközben Várhelyi Olivér a kérdéseikre adott írásbeli válaszait sorra idézik a cikkben. Korábban egyébként épp a Politico szellőztette meg kárörvendve, hogy Ursula von der Leyen elnök a magyar biztost két, egymást követő karácsonyra is beosztotta brüsszeli ügyeletesnek.

Forrás: Politico

Borítókép: Várhelyi Olivér felszólal az emberi jogokról és az európai migrációs politikáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben (MTI/EPA/AP/Francisco Seco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.