A palesztin kormányfő szerint Izrael célja, hogy megdöntse a Palesztin Hatóság uralmát

Az elmúlt napokban Izrael több millió dollár értékű palesztin adójövedelmet tartott vissza.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 09. 18:37
NETANJAHU, Benjámin; BENGVÍR, Itamár
Tel-Aviv, 2023. január 9. Palesztin zászlóval a kezében tüntet egy férfi Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya ellen Tel-Avivban 2023. január 7-én. A jobboldali Zsidó Erõ (Ocma Jehudít) pártot vezetõ Itamár Bengvír, az új izraeli kormány nemzetbiztonsági minisztere megtiltotta a palesztin zászló használatát Izraelben, és arra utasította Kobi Sabtaj rendõrfõkapitányt, hogy a rendõrség távolítsa el a palesztin zászlót a közterületekrõl. Rendelete szerint bármely rendfokozatú rendõr eltávolíthatja a nyilvános terekrõl a Palesztin Nemzeti Hatóság zászlóját, melynek lengetése terrorszervezet támogatásának" minõsül. MTI/AP/Cafrir Abajov Fotó: Cafrir Abajov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök hétfőn azzal vádolta meg az új jobboldali izraeli kormányt, hogy meg akarja dönteni a nemzetközileg elismert Palesztin Hatóság uralmát, és figyelmeztetett: az izraeli büntetőintézkedések felkorbácsolhatják az indulatokat az amúgy is pattanásig feszült izraeli–palesztin viszonyban. 

 

Az elmúlt napokban Izrael több millió dollár értékű palesztin adójövedelmet tartott vissza, palesztin tisztségviselőket fosztott meg különleges kiváltságaiktól és felfüggesztette a palesztin szülők közoktatási egyeztetését.

 

Vasárnap este Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter pedig arra utasította Kobi Sabtaj rendőrfőkapitányt, hogy a rendőrség távolítsa el a palesztin zászlókat az izraeli közterületekről. Mohamed Stajje heti kormányülésén kijelentette: az ENSZ segítségét kérő palesztin felhívásra adott izraeli intézkedések célja a (Palesztin) Hatóság uralmának megdöntése, valamint pénzügyi és intézményi ellehetetlenítése. A palesztin kormányfő hozzátette: „Ezeket a lépéseket a palesztin nép, a palesztin vezetés és pénzügyi forrásai elleni újabb háborúnak tartjuk, illetve a palesztin nemzeti joghatóság fennmaradása és eredményei elleni háborús intézkedéseknek gondoljuk.”

Az izraeli kormányzati lépéseket azt követően hozták, hogy az ENSZ közgyűlése úgy döntött: jogi szakvéleményt kér az ENSZ legmagasabb szintű nemzetközi jogi testületétől, a hágai Nemzetközi Bíróságtól a Jordán folyó megszállt nyugati partján (Ciszjordániában) és Kelet-Jeruzsálemben végrehajtott izraeli politikai lépések jogszerűségével kapcsolatban. Izrael határozottan ellenezte a palesztinok által támogatott közgyűlési döntést.

A Nemzetközi Bíróság jogi szakvéleménye nem kötelező érvényű ugyan, de komoly jelentősége van a nemzetközi közvélemény befolyásolásában.

Mohamed Stajje visszautasította azokat az izraeli állításokat, hogy az ilyen palesztin lépések akadályoznák a béke előmozdítását. – Jogunk van ahhoz, hogy panaszt emeljünk, és a világ tudtára adjuk szenvedésünket – fogalmazott a palesztin kormányfő a Háárec című izraeli baloldali-liberális napilap hétfői számában.

 

Borítókép: Palesztin zászlóval a kezében tüntet egy férfi Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya ellen Tel-Avivban 2023. január 7-én. A jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudít) pártot vezető Itamár Bengvír, az új izraeli kormány nemzetbiztonsági minisztere megtiltotta a palesztin zászló használatát Izraelben, és arra utasította Kobi Sabtaj rendőrfőkapitányt, hogy a rendőrség távolítsa el a palesztin zászlót a közterületekről. (Fotó: MTI/AP/Cafrir Abajov)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.