Miután Katar fizette az utazását, gyorsan megfeledkezett az emberi jogok fontosságáról Marc Tarabella

Korábban még el akarta venni Katartól a futball-világbajnokság rendezési jogát Marc Tarabella, a brüsszeli korrupciós botrányban letartóztatott EP-képviselő, most azonban, hogy Katar állta az utazásainak költségeit, már az ország érdemeiről beszél.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 02. 10. 17:12
TARABELLA, Marc;
Brüsszel, 2023. február 2. Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselõ távozik az Európai Parlament plenáris ülésérõl 2023. február 2-án. Az Európai Parlament ezen a napon felfüggesztette Marc Tarabella és Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselõk mentelmi jogát, megnyitva ezzel az utat a belga ügyészek elõtt, hogy kihallgassák õket a Katar és Marokkó által elkövetett állítólagos vesztegetés ügyében indított nyomozás részeként. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupcióval, bűnszervezet működtetésével, továbbá pénzmosással gyanúsíthatja meg a belga igazságszolgáltatás Marc Tarabella belga európai parlamenti képviselőt, aki a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője – közölte a V4NA

A hatóságok átkutatták a csütörtökön letartóztatott képviselő otthonát, belgiumi páncéltrezorját, valamint Anthisnes-ben lévő irodáit is. Ahogyan arról a Magyar Nemzet is tájékoztatott, a vádpontokat egyelőre nem nevezték meg, és Tarabella maga sem jelent meg még védőügyvédjével az ügyében eljáró bíró előtt.  

Tarabella továbbá tagad minden érintettséget. 

Azt azonban beismerte, hogy korábban egy Katar által fizetett utazáson vett részt

– anélkül, hogy kötelezettségének eleget téve ezt az Európai Parlamentnek bejelentette volna.

A szocialista Tarabella egyébként a korrupciós ügy egyik kulcsfigurájának, a volt olasz EP-képviselő, Pier-Antonio Panzerinek az egyik közeli munkatársa – hívta fel a figyelmet a lap.

 Mint ismert, Panzeri otthonában 600 ezer euró készpénzt foglaltak le.

A politikus ügyvédje korábban beszélt arról, hogy Tarabella kétszer járt Katarban. Egyszer építkezésekre és a munkásoknak kialakított táborokba látogatott, és az emberi és munkavállalói jogokkal, valamint a szólásszabadság kérdésével foglalkozott. Másik alkalommal azonban úgy jellemezte az utazást, hogy a politikust „csak egy kongresszusra hívták meg”.

Mint ismert, Katar 2010-ben nyerte el a 2022-es futball-világbajnokság rendezési jogát, és hatalmas építkezésekbe kezdett, brutális körülmények között dolgoztatva több százezer vendégmunkást. Az építkezések során több ezer munkavállaló halt meg, sokakat kényszermunkára kényszerítettek és bántalmaztak – emlékeztetett a lap. 

Marc Tarabella emiatt számos nyilatkozatában támadta a katari rendezést, és arra szólított fel, hogy vegyék el a rendezés jogát az országtól, hivatkozva az emberi jogok tiszteletben tartására. Miután azonban Katarba látogatott, és legalább egy alkalommal úgy, hogy az utazását Katar fizette, homlokegyenesen megváltozott a véleménye – közölte a V4NA, hozzátvéve, a politikus tavaly már a katari jogok helyzetének „pozitív alakulását” hangsúlyozta az EP-ben, és egy tévéműsorban bagatellizálta a haláleseteket is.

 „Voltak halálesetek, senki sem tagadja” – fogalmazott. Ebből úgy tűnik, mutat rá a lap, hogy Katarnak sikerült meggyőznie a politikust. 

Borítókép: Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselő  (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.