Nem találnak magyarázatot a rejtélyes Havanna-szindrómára

Az amerikai titkosszolgálatok szerint nem külső ellenség a felelős a diplomaták különös tüneteiért.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 7:07
null
Langley, 2017. január 22. Az amerikai Központi Hírszerzõ Ügynökség, a CIA logója a szervezet Virginia állambeli Langleyben levõ székháza padlóján Donald Trump új amerikai elnök látogatása alatt 2017. január 21-én. (MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery/pool) Fotó: Olivier Douliery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem külföldi ellenség vagy energiaimpulzusok a felelősök az úgynevezett Havanna-szindrómáért – állapították meg az amerikai titkosszolgálatok tegnap közzétett jelentésükben. Szerintük nem áll rendelkezésre olyan bizonyíték, amely ezt az elméletet támasztaná alá. A The Washington Post napilap beszámolója szerint több mint ezer esetet megvizsgálva a hét amerikai titkosszolgálati szerv közül öten nagyon valószínűtlennek, egyikük valószínűtlennek nevezte, hogy az Egyesült Államok valamelyik ellenfele a felelős a történtekért. A hetedik nem tudott következtetést levonni.

Az először 2016-ban, az Egyesült Államok kubai nagykövetségén dolgozók körében észlelt egészségügyi problémákat kezdetben a diplomáciai munkával járó stressznek és fáradtságnak tulajdonították, azonban az újabb, földrajzilag egymástól elkülönülő (többek között Kínában, Németországban, Oroszországban, Ausztriában, Kolumbiában, Vietnamban), de majdnem mindig az Egyesült Államokat képviselő diplomaták kárára történt esetek és az azokat követően tapasztalt, hosszan tartó egészségügyi problémák miatt vizsgálatok indultak.

Az Egyesült Államok hírszerző közösségének tavalyi jelentése még azt állapította meg, hogy rejtett eszközök által kibocsátott, irányított energiaimpulzusok okozhatták a Havanna-szindrómaként ismert tünetegyüttest. Vagyis a szokatlan tüneteknek – amelyek között hirtelen egyensúlyvesztés, a fülben vagy a fej egyik oldalán jelentkező erős nyomásérzet, valamint álmatlanság, folyamatos hányinger és kimerültség szerepel – nem környezeti vagy egyéni egészségügyi okai vannak, hanem nagy valószínűséggel egy külső forrás által keltett inger váltja ki őket.

A mostani, legújabb jelentés már azt mondja ki: a tünetek többsége egyszerű egészségügyi, környezeti és technikai okokkal megmagyarázhatók, a legtöbb esetben korábban nem diagnosztizált betegségről van szó.

 

Borítókép: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA logója a szervezet Virginia állambeli Langleyben levő székháza padlóján 2017. január 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.