Lavrov: Moszkva érdekelt a háború mielőbbi lezárásában

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva hosszú távú megoldást sürget, ám ezt sem Kijev, sem a Nyugat nem támogatja.

Magyar Nemzet
2023. 04. 17. 19:57
LAVROV, Szergej; VIEIRA, Mauro
Brazíliaváros, 2023. április 17. Mauro Vieira brazil külügyminiszter (b) üdvözli Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Brazíliavárosban 2023. április 17-én. MTI/EPA-EFE/Andre Borges Fotó: Andre Borges
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte hétfőn dél-amerikai körútját Szergej Lavrov, az orosz külügyminiszter elsőként Brazíliába utazott. Brazil hivatali kollégájával, Mauro Vieira külügyminiszterrel való tárgyalása után Lavrov azt mondta közös sajtótájékoztatójukon,

 

egyértelműen érdekeltek vagyunk abban, hogy az ukrajnai konfliktus a lehető leghamarabb véget érjen. Többször is elmagyaráztuk a történtek okait, valamint céljainkat, melyeket továbbra is szem előtt tartunk.

 

Rámutatott: Moszkva célja, hogy a problémákat ne csupán rövid időre, hanem hosszú távon oldják meg, ám a Kreml álláspontja szerint ezt sem Ukrajna, sem a Nyugat nem támogatja. „Tartósan kell megoldanunk a konfliktust, nem azonnal” – szögezte le. Hozzátette: olyan megoldásokra van szükség, melyek kivétel nélkül minden állam biztonsági feltételeit figyelembe veszik.

A sajtótájékoztató során Lavrov köszönetet mondott a brazil külügyminiszternek, amiért Brazília nem csatlakozott az oroszellenes szankciókhoz. Mauro Vieira beszédében pedig megismételte a dél-amerikai ország álláspontját az ukrajnai háború kérdésében, miszerint azonnali tűzszünetre van szükség.

Az orosz külügyminiszter érkezését követően a brazil külügyminisztérium épülete előtt három nő tiltakozott az ukrajnai háború és Lavrov látogatása ellen. 

Borítókép: Mauro Vieira brazil külügyminiszter (b) üdvözli Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Brazíliavárosban 2023. április 17-én (Fotó: MTI/EPA-EFE/Andre Borges)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.