Megérkezett Brazíliába az orosz külügyminiszter

Szergej Lavrov az ukrajnai háború ügyében is tárgyal, szakértők szerint erősödik Moszkva, Brazíliaváros és Peking kapcsolata.

2023. 04. 17. 17:16
LAVROV, Szergej
Moszkva, 2022. november 18. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vesz az Orosz Biztonsági Tanács ülésén a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2022. november 18-án. Az orosz légierõ az elõzõ napon rakétacsapásokat mért a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban egy üzemre, amely üzemanyagot és rakétahajtómûveket gyártott az ukrán fegyveres erõk számára, valamint a zaporizzsjai Iszkra kutató és gyártó komplexumra, amelyben katonai radarállomásokhoz és sorozatvetõkhöz szükséges elektronikai alkatrészek készültek. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel Fotó: Mihail Mecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Brazíliába hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Tervek szerint a tárcavezető találkozik brazil hivatali kollégájával, Mauro Vieira külügyminiszterrel, majd Luiz Ináció Lula da Silva elnökkel ül tárgyalóasztalhoz. A nap folyamán találkozik továbbá Celso Amorimmal, a brazil elnök külpolitikai tanácsadójával. 2019 óta először utazott a dél-amerikai országba orosz külügyminiszter.

Lavrov és Vieira egyeztetésének középpontjában az ukrajnai háború fog állni, helyi idő szerint leghamarabb délután fél egykor tartanak sajtótájékoztatót.

A TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint Lavrov látogatásának elsődleges célja az országok közötti kölcsönös együttműködés erősítése politikai, kereskedelmi, gazdasági, oktatási, humanitárius, valamint kulturális területeken. Az orosz külügyminiszter dél-amerikai útja során Nicaraguába, Venezuelába és Kubába is ellátogat.

Lula da Silva éppen a múlt héten látogatott Kínába, szakértők szerint a Moszkva, Peking és Brazíliaváros közötti együttműködés erősödésének jelét lehet látni. Emellett, elemzők úgy vélik, a brazil elnök célja, hogy fokozza Brazília jelenlétét a nemzetközi politikában – erre utal az is, hogy év elején Lula da Silva békeközvetítői szerepet is felajánlott az ukrajnai háborúban. Amikor ugyanis Olaf Scholz német kancellár Kijev számára lőszereket kért Brazíliavárostól, az elnök visszautasította azt és békét sürgetett.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vesz az Orosz Biztonsági Tanács ülésén a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2022. november 18-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Mihail Mecel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.