Börtönbe megy a Szilícium-völgy vércsalója

Börtönbe kell mennie Elizabeth Holmesnak, a Theranos nevű startup csalás miatt elítélt alapítójának – döntött az illetékes kaliforniai bíró.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 18. 12:17
HOLMES, Elizabeth
San José, 2022. október 17. A csalással vádolt Elizabeth Holmes, a Theranos diagnosztikai vállalat volt vezetõje érkezik perének tárgyalására San Joséban 2022. október 17-én. A Theranos cégbe mintegy 144 millió dollár értékben fektettek be nagyvállalkozók abban a hiszemben, hogy a cég labordiagnosztikai áttörést ért el a tesztelésben, és tényleg képes például egyetlen vércseppbõl kimutatni vírusokat. A vállalat forradalminak vélt technológiája átverés volt, és ha beigazolódik a csalás vádja, Holmes akár 20 éves börtönbüntetést is kaphat. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harminckilenc éves Holmes május végén kezdi meg a tizenegy év és három hónapban megszabott börtönbüntetését. Egy fellebbviteli bíróság elutasította a kérelmét, hogy fellebbezése elbírálásáig ne kelljen rácsok mögé vonulnia. A törvényszék szerint ugyanis kicsi a valószínűsége, hogy a panasz új eljáráshoz vezessen.

Elizabeth Holmes a Theranos egészségügyi vállalkozás alapítójaként 2010 és 2015 között megtévesztette a befektetőket azzal, hogy elhitette velük, hogy forradalmi találmányának köszönhetően mindössze pár csepp vér elegendő egy teljes vérkép összeállításához és különféle betegségek kimutatásához. Az egykor kilencmilliárd dollárosra becsült céget sokáig „a Szilícium-völgy kedvenceként” emlegették, Holmes pedig számos elismerést kapott, még Barack Obama akkori amerikai elnök is kitüntette.

A The Wall Street Journal 2015-től cikksorozatot jelentetett meg arról, hogy a cég készülékei hibásak és pontatlanok. Elizabeth Holmes ellen a Theranos korábbi operatív főigazgatójával, Ramesh „Sunny” Balwanival együtt 2018-ban vádat emeltek.

A vizsgálat során kiderült, hogy a technológia nem működik. Tavaly Holmest és Balwanit is bűnösnek találták a befektetők megkárosítása vádjában. Eredetileg Holmesnak, aki az eljárás ideje alatt két gyermeket is szült, a büntetése letöltését április végén kellett volna megkezdenie, amit kérelme benyújtása miatt elhalasztottak. Kedden Edward Davila illetékes bíró egyúttal 452 millió dollárban (154 milliárd forint) határozta meg azt az összeget, amellyel Holmes és Balwani a befektetőknek adós. Balwani már megkezdte tizenkét év és tizenegy hónapban megállapított börtönbüntetését.

Borítókép: Elizabeth Holmes, a Theranos diagnosztikai vállalat volt vezetője (Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.