Megindultak a tárgyalások az Észak-Koreába szökött amerikai katona ügyében

Phenjan egyelőre nem nyilatkozott a 23 éves Travis Kingről, aggódnak az amerikaiak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 24. 11:55
null
Szöul, 2023. július 22. Travis King amerikai katona észak-koreai õrizetbe vételérõl szóló tudósítást néznek dél-koreai utasok a szöuli központi pályaudvaron 2023. július 22-én. A két Koreát elválasztó demilitarizált övezetet ellenõrzõ ENSZ-parancsnokság július 18-án közölte, hogy a 23 éves katonát elfogták Észak-Koreában, miután a katona átfutott a határon egy szervezett kiránduláson. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun Fotó: Dzson Hon Kjun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárgyalások kezdődtek az ENSZ és Phenjan között annak az amerikai katonának a sorsáról, aki engedély nélkül lépett be Észak-Korea területére és ezért őrizetbe vették – közölte Andrew Harrison, az ENSZ-parancsnokság helyettes vezetője hétfőn. Harrison sajtótájékoztatón elmondta: a koreai háborút 1953-ban lezáró fegyverszüneti megállapodás során létrejött kommunikációs mechanizmus keretében kezdődtek megbeszélések az észak-koreai hadsereggel. Hozzátette: a parancsnokság számára az a legfontosabb, hogy Travis King jól van-e és hogyan bánnak vele. Az ENSZ-parancsnokság feladata a fegyverszünet ellenőrzése, munkájában több ország vesz részt Washington vezetésével. Dél-Koreában mintegy 27 ezer amerikai katona állomásozik.

Észak-Korea egyelőre nem nyilatkozott a 23 éves Kingről, aki július 18-án lépte át engedély nélkül a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalat. Az amerikai katona szervezett kiránduláson járt a demilitarizált övezetben. Amerikai tisztségviselők jelezték: aggasztja őket King sorsa, miután Észak-Korea eddig semmiféle információt nem adott ki róla.

Travis Kinget ittas állapotban történő verekedés és a szöuli rendőrséggel való összetűzés miatt két hónapra bebörtönözték, július 10-én szabadult. A férfit fegyelmi eljárás várta az Egyesült Államokban, és hazafelé kellett volna tartania a kirándulás helyett. Egyelőre nem tisztázott, hogy milyen körülmények között került be a kirándulócsoportba. Családja szerint King nehezen viselte a távollétet otthonától, és nagyon lesújtotta, hogy fiatalon meghalt az egyik unokatestvére.

Az amerikai külügyminisztérium utazási tanácsai arra szólítják fel az amerikai állampolgárokat, hogy semmi esetre se lépjenek be Észak-Korea területére, „mivel továbbra is komoly a kockázata az amerikai állampolgárok őrizetbe vételének, letartóztatásának és hosszú távú fogva tartásnak”. Ezt azután vezették be, hogy a phenjani hatóságok 2015-ben őrizetbe vették Otto Warmbier amerikai egyetemistát, aki szervezett észak-koreai turistaúton vett részt, és szabálysértést követett el. Warmbier 2017-ben meghalt, pár nappal azután, hogy Phenjan szabadon engedte a már kómában fekvő amerikai diákot, és hazaszállították az Egyesült Államokba.

A két Korea között feszült a viszony, mert Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait semmibe véve rendszeresen rakétateszteket hajt végre, az Egyesült Államok pedig hadgyakorlatokat tart Dél-Koreával a félsziget közelében, legutóbb pedig ballisztikus rakétákkal felszerelt, atom-tengeralattjárót küldött Dél-Koreába.

Borítókép: Travis King amerikai katona észak-koreai őrizetbe vételéről szóló tudósítást néznek dél-koreai utasok a szöuli központi pályaudvaron 2023. július 22-én (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.