Putyin betartotta ígéretét: retteghetnek a nyugati cégek Oroszországban

Az orosz elnök áprilisi rendelete értelmében az állam ideiglenesen átveheti az ellenőrzést a barátságtalan államok cégei felett.

Magyar Nemzet
Forrás: Bloomberg2023. 07. 27. 6:26
Illusztráció. A francia Auchan áruház Oroszországban. (Fotó: Twitter)
Illusztráció. A francia Auchan áruház Oroszországban. (Fotó: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beváltani látszik július 16-án tett ígéretét, amikor a francia tejipari konszern, a Danone joghurtgyártó vagyonának lefoglalását kezdeményezte. Amint arra a Bloomberg amerikai gazdasági portál rámutatott, az Oroszországban még mindig működő nyugati cégek figyelmeztettek: ez a PepsiCo-val, a Marssal, de a Nestlével is megtörténhet. Ezen cégeknél több tízezer orosz dolgozik, a legtöbben, mintegy húszezren a PepsiCo-nál, amely mások mellett a Pepsi és a Lays chips gyártója.

Az említett cégek évtizedeken keresztül dollármilliókat fektettek be Oroszországba gyárak építésébe és helyi márkák fejlesztésébe, amely az ukrajnai háborúig nyereséges üzletnek tűnt a mintegy 140 milliós piaccal rendelkező országban.

A nyugati tulajdon már nincs biztonságban Oroszországban

– vélekedett Alekszandra Prokopenko, a berlini Carnegie Oroszország Eurázsia Központjának kutatója. Mint hozzátette: Ez a háború egy új frontja, ha a Kreml tovább megy ebben, az a vagyonok újraelosztását jelentené.

Putyin még áprilisban írt alá egy rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy az állam ideiglenesen átvegye az ellenőrzést a barátságtalan államok – köztük az Egyesült Államok és szövetségeseinek – vállalatai vagy magánszemélyek vagyona felett, válaszul az említett országok hasonló lépéseire vagy fenyegetéseire. A Danone helyi üzletágának és a Carlsberg sörgyár orosz sörüzletágának – mindkét cég piacvezető az országban – múlt heti lefoglalása mégis meglepetésként érte az európai tulajdonosokat, ugyanis a nyugati nyomására egyébként is azt tervezték, hogy oroszországi tevékenységüket helyi vállalatoknak adják el.

Ám úgy tűnik az orosz elnök megelőzte az ilyen jellegű tranzakciókat és inkább ingyen szerezte meg a gyárakat és az azokkal járó tudást. 

A Bloomberg szerint az értékes eszközök befolyásos orosz üzletembereknek és politikai szövetségeseknek történő átadása megerősítheti Putyin hatalmi bázisát a zsoldos parancsnok, Jevgenyij Prigozsin júniusi lázadási kísérlete után.

„Putyin hatalmi törekvéseinek részeként sok Oroszországban lévő gazdasági vagyoneszközt fog felosztani, amelyeket a politikai pozíciójának megszilárdítása érdekében szövetségeseinek fog adni” – fogalmazott William Pomeranz, a washingtoni Wilson Center Kennan Intézetének igazgatója.

Egyes szakértők szerint azok a vállalatok, amelyek teljes mértékben lokalizáltak, amelyek nem függenek a külföldről származó technológiáktól vagy alkatrészektől, egytől egyig orosz irányítás alá kerülhetnek.

Bár az Oroszországban maradás kevés előnnyel jár, ugyanis a multinacionális vállalatok nem vihetik ki nyereségüket Oroszországból a Kreml jóváhagyása nélkül.

Sőt bármilyen létszámcsökkentés vagy a beruházás visszaszorítása is ráirányíthatja a Kreml nemkívánatos figyelmét az adott cégre.

A Mondelez amerikai édesség-, élelmiszer-, ital- és snackgyártó jelentése szerint jelentősen kevesebb terméket értékesített idén Oroszországban, január óta az eladás két számjeggyel csökkent, de más gyártók, mint a Carlsberg, az Unilever vagy a Nestlé is hasonlóról számoltak be. Ennek részben az egyes termékeik kivonása, egyes alapanyagok hiánya, a szankciók vagy az orosz piac vásárlóerejének csökkenése lehet az oka.

Borítókép: Illusztráció. A francia Auchan áruház Oroszországban (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.