Elfogadhatatlan a nigeri junta által felajánlott demokratikus átmenet

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) biztonsági és politikai ügyekért felelős megbízottja szerint elfogadhatatlanok a junta által szabott feltételek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 21. 19:10
null
Niamey, 2023. július 28. Az ORTN által közreadott, videófelvételről készült képen a korábbi puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes nyilatkozatot tesz a nigeri állami televízióban Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 28-án. Néhány nappal korábban a nyugat-afrikai ország elnökét, Mohamed Bazoumot katonai puccsisták eltávolították a hatalomból, őrizetbe vették, az ország határait lezárták, éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették. MTI/AP/ORTN Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdel-Fatau Musah az Al Jazeera pánarab hírtelevíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, az ECOWAS ragaszkodik ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban állítsák vissza az alkotmányos rendet Nigerben.

Musah arra a szombati tévébeszédre reagált, amelyben a nigeri katonai junta vezetője, Abdourahamane Tiani kijelentette, hogy országa három éven belül visszatérhet a civil kormányzáshoz. Egyúttal azzal vádolta meg az ECOWAS-t, hogy külföldi segítséggel kíván katonai támadást indítani Niger ellen, de egyetlen országot sem nevesített. Hozzátette, hogy egy ilyen beavatkozás esetén kemény válaszra számíthatnak a támadók.

Nigerben július 26-án vette őrizetbe az elnöki gárda Mohamed Bazoum államfőt. A katonai hatalomátvételt az ország romló biztonsági helyzetével és a rossz kormányzással indokolták.

Az ECOWAS küldöttsége szombaton, Abdulsalami Abubakar volt nigériai elnök vezetésével tárgyalt a nigeri fővárosban a katonai junta vezetőjével, majd a házi őrizetben tartott volt elnökkel, Mohamed Bazoummal is találkoztak. 

Az  ECOWAS azt szeretné, hogy Bazoum minél előbb visszakerülhessen hivatalába; korábbi állásfoglalásaiban pedig kijelentette, hogy katonai erő bevetésére is kész az alkotmányos rend helyreállítása érdekében, ám a beavatkozás időpontjáról és részleteiről nem nyilatkoztak.

Borítókép: Az ORTN által közreadott, videófelvételről készült képen a korábbi puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes nyilatkozatot tesz a nigeri állami televízióban, Niger fővárosában (Fotó: MTI/AP/ORTN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.