Kiderült, mennyit költ Moszkva a háborúra

Oroszország megduplázta a védelmi kiadások ez évre kitűzött célját.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 08. 04. 14:12
Megindult ugyan az ukrán ellentámadás, de az eddigi sikerek még elmaradtak. Kijevnek a háború folytatása érdekében már egy kisebb győzelem is elég, a vereséget azonban el kell kerülnie.(Fotó: Hürriyet Daily News / Twitter)
Megindult ugyan az ukrán ellentámadás, de az eddigi sikerek még elmaradtak. Kijevnek a háború folytatása érdekében már egy kisebb győzelem is elég, a vereséget azonban el kell kerülnie.(Fotó: Hürriyet Daily News / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország megduplázta és így százmilliárd dollár fölé emelte – vagyis az eddigi közkiadások harmadára – a 2023-as védelmi kiadási célját – derült ki egy, a Reuters hírügynökség által áttekintett kormányzati dokumentumból. A portál szerint így fény derült rá, hogy Oroszország valójában mennyi pénzt fordít a háborúra.

A Reuters szerint 2023 első felében Oroszország 12 százalékkal, vagyis 600 milliárd rubellel többet költött a védelemre, mint az eredetileg 2023-ra előirányzott 4,98 ezer milliárd rubel (54 milliárd dollár).

A dokumentum alapján Oroszország az idei éves védelmi költségvetésének 57,4 százalékát már elköltötte.

Eredetileg az orosz költségvetési terv a büdzsé 17,1 százalékát irányozta elő „nemzetvédelemre”, azonban a Reuters szerint az év első hat hónapjában már 19,2 százalékot költöttek erre a célra.

Oroszország 2011 és 2022 között költségvetésének 13,9–23 százalékát költötte védelmi célokra.

A háborúzó ország az első fél évben közel ezermilliárd rubelt költött katonai fizetésekre, 543 milliárd rubellel többet, mint az előző év azonos időszakában. De jóval több forrást fordítanak lőszergyártásra is, az iskolák, kórházak és utak finanszírozásának kárára – mint azt a portál írja. Sőt elemzők szerint az ország tavaly után az idén is költségvetési hiánnyal várja majd az évet – amely a nettó exportőr Oroszországra nem jellemző.

A hírügynökség szerint az emelkedő háborús költségeket magasabb ipari termeléssel támogatják Moszkvában, egy szerény (1,5-2,5 százalékos) gazdasági fellendülés mellett, ám hozzáteszik, hogy így is mintegy 28 milliárd dollár hiány lehet a költségvetésben. Ezt – írja a Reuters – tovább súlyosbíthatják a csökkenő exportbevételek.

Egyes szakértők már rámutattak arra, hogy az exportbevételek növelése is lehetett a Kreml célja azzal, hogy a múlt hónapban nem hosszabbította meg a fekete-tengeri gabonamegállapodást, ugyanis a világpiacról így kieső ukrán gabona miatt magasabb ár alakulhat ki, amely kedvező az idén rekordmennyiséggel kecsegtető orosz gabonatermelésnek.

Elemzők szerint noha az orosz hadiipar már most is teljes kapacitással működik, „nem tudni, milyen potenciál van a harckocsik és rakéták termelésének további növelésére”. Azonban Jevgenyij Szuvorov, a CentroCreditBank közgazdásza hozzáteszi: 

A termelés további növelése csak a gazdaság más ágazataiból történő további munkaerő-elvonás árán lehetséges.

Mások szerint az ország közép- és hosszú távon érzi majd meg igazán a pénzügyi problémákat, és amint sort kerítenek a „költségvetés konszolidálására, gazdasági lassulás következik be”.

Borítókép: Megindult ugyan az ukrán ellentámadás, de az eddigi sikerek még elmaradtak. Kijevnek a háború folytatása érdekében már egy kisebb győzelem is elég, a vereséget azonban el kell kerülnie (Fotó: Hürriyet Daily News/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.