Kiutasította a francia nagykövetet az egykori gyarmatország

A junta azzal vádolta meg Franciaországot, hogy beavatkozik Niger belügyeibe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 26. 8:30
null
Niamey, 2023. augusztus 21. Nigeri rendõrök egy niameyi vámhivatal elõtt 2023. augusztus 21-én. Az elõzõ nap a szomszédos Burkina Fasóból mintegy 300 kamionnyi élelmiszer és más ellátmány érkezett a nigeri fõvárosba. Nigerben július 26-án katonai államcsínnyel megdöntötték a megválasztott államfõ hatalmát, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) pedig nem zárta ki katonai beavatkozás lehetõségét, ha a junta nem állítja vissza a törvényes rendet. MTI/AP/Sam Mednick Fotó: Sam Mednick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvennyolc órát adott Franciaország nigeri nagykövetének az ország elhagyására a hatalmat július 26-án megragadó junta. Ezt a nigeri külügyminisztérium tudatta közleményben. Miután Franciaország Niameyba akkreditált nagykövete nem volt hajlandó a minisztérium kérésére megjelenni pénteken beszélgetésre és a francia kormány más, Niger érdekeivel ellentétes lépései miatt, a hatóságok úgy döntöttek, hogy visszavonják Sylvain Itte megbízatásához való hozzájárulásukat, és feszólítják, hogy negyvennyolc órán belül hagyja el az országot – áll a közleményben.

A pénteki döntés egy sor Franciaországgal szemben ellenséges nyilatkozatot és tüntetést követ, amióta a testőrsége július 26-án megdöntötte Mohamed Bazoum demokratikus elnök hatalmát, akit a családjával azóta is fogva tartanak.

A junta azzal vádolta meg Franciaországot, hogy katonailag be akar avatkozni Nigerben Mohamed Bazoum visszahelyezése érdekében, és azt állította, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) az egykori gyarmattartó Franciaország zsoldjában áll.

Az ECOWAS súlyos szankciókat rendelt el Niger ellen az államcsíny után, és azzal fenyegette meg a juntát, hogy hadsereget vet be az alkotmányos rend helyreállítása érdekében. Franciaország 1500 katonát állomásoztat Nigerben, akik Bazoum elnök rendszerének segítettek a Nigert és a Száhel-övezet nagy részét vérbe borító dzsihadisták elleni harcban. A junta vezetője, Abdrahmane Tchiani dandártábornok két rendeletet írt alá, amelyben engedélyezi, hogy a Burkina Fasó-i és mali biztonsági erők agresszió esetén beavatkozzanak Niger területén – közölte csütörtök este a junta egyik magas rangú vezetője, Oumarou Ibrahim Sidi, miután fogadták a két ország Niameybe látogató küldöttségét.

 

Borítókép: Nigeri rendőrök egy niameyi vámhivatal előtt 2023. augusztus 21-én (Fotó: MTI/AP/Sam Mednick)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.