Ez nagyon kellemetlen Moszkvának – fontos szövetségest veszíthetnek az oroszok

A jövő héttől kezdődően amerikai–örmény hadgyakorlatot tartanak Oroszország hátsó udvarában.

2023. 09. 07. 7:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 11. és 20-a között közös örmény–amerikai hadgyakorlatot tartanak a dél-kaukázusi országban – jelentette az Euractiv hírportál. Az örmény védelmi minisztérium közlése szerint a gyakorlat célja a két haderő közötti együttműködési képesség növelése a nemzetközi békefenntartó missziók tekintetében, azonban ennél sokkal erősebb üzenetet tartalmaz. 

Az ukrajnai háború kirobbanását követően Moszkva egyre veszít befolyásából a térségben, ezt jól mutatja a karabahi békefenntartó misszió sikertelensége, valamint az is, hogy Jereván fokozatosan távolodik el a pár hónappal ezelőttig még első számú szövetségesének számító Oroszországtól.

A napokban Nikol Pasinján örmény miniszterelnök egy interjúban arról beszélt, stratégiai hiba volt az országa biztonságának garanciáját kizárólag Moszkvára bízni, valamint arra is utalt, hogy Oroszország a régió teljes elhagyását tervezi, hogy a világ más térségeire fókuszálhasson. Moszkva ezt tagadta, valamint a NATO-t vádolta meg azzal, hogy próbálja befolyását kiterjeszteni a Dél-Kaukázus térségben. Pasinján felesége egyébként szerdán Kijevbe utazott, hogy részt vegyen az örmény humanitárius segélyek átadásában – ez az első alkalom a háború kitörése óta, hogy Jereván bármilyen formában támogatja Ukrajnát.

Senkire nem kényszerítünk semmit. De természetesen felhívjuk partnereink figyelmét arra, hogy a NATO-val való szorosabb kapcsolat nem valószínű, hogy pozitív eredményeket hozna a saját biztonságuk szavatolása szempontjából

– fogalmazott némileg – az ukrajnai háború tükrében – fenyegetően Mihajl Galuzkin orosz külügyminiszter-helyettes. Örményország egyébként a Moszkva által életre hívott Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagja, valamint a területén működő orosz katonai bázis mellett orosz katonák is állomásoznak az országban. 

Az örmények legnagyobb problémája, hogy az orosz békefenntartók a jelentések szerint képtelenek biztosítani a szakadár örmény területeket és az anyaországot összekötő egyetlen szárazföldi utat, a Lacsin folyosót. 

A vádak szerint Azerbajdzsán blokád alá vonta a Hegyi-Karabah Köztársaság néven ismert szeparatista területet, nem engedi át a humanitárius segélyszállítmányokat. Baku ezt tagadja, ahogy Moszkva is, hogy bármi köze lenne az eseményekhez. A probléma nem új keletű, a Magyar Nemzet tudosítója még januárban járt a helyszínen, akkor a segélyszállítmányok zavartalanul haladtak át az ellenőrző pontokon.

A Kreml közlése szerint a hadgyakorlat aggodalomra ad okot és alaposan elemezni fogják azt.

Borítókép: Örmény és amerikai katonák (Forrás: Twitter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.