Migránstáborból mecset

„Milánóban a városvezetés csak akkor törekszik a törvény betartatására, ha mecsetet kell építeni, tovább gettósítva egy amúgy is terhelt környéket” – fogalmazott a Liga képviselője.

Magyar Nemzet
2023. 09. 02. 20:12
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy egykori közfürdő épületében, Milánó központjában az elmúlt hat évben mintegy 40 migráns élt, a héten azonban a helyi hatóságok kilakoltatták őket. Az ingatlan ugyanis az önkormányzattól a Casa della Cultura muszlim egyesülethez került, amely tavaly októberben kapott megbízást arra, hogy ott alakítsa ki a város első engedélyezett mecsetét, hívja fel rá a figyelmet a RMX News hírportál. 

A rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök kedden nem sokkal reggel 7 óra előtt tartottak razziát az ingatlanban, hogy meglepjék a lakókat, akiknek többsége 30 év körüli volt, és szinte mindannyian Maliból, Elefántcsontpartról és Guineából származnak az Italy 24 hírtelevízió tájékoztatása szerint.

Az eddigi lakók érdekvédelmét ellátó Ci Siamo-Rete Solidale nevű migránspárti szervezet az intézkedés kapcsán arra panaszkodott, hogy a migránsokat nem helyezték el.

„A lakóknak, a rövid távú munkaszerződéssel rendelkező, alulfizetett külföldi munkásoknak nem ajánlottak alternatív lakhatási megoldást annak ellenére, hogy az épületben élők és a Ci Siamo-Rete Solidale már több mint egy éve kérte a közigazgatást, hogy lépjen fel annak érdekében, hogy az emberek ne kerüljenek az utcára” – áll a szervezet közleményében.

A kilakoltatásra egy nagyjából 60 fős csoport gyűlt össze, akik a rendőrség intézkedése ellen tiltakoztak. 

– Több mint hat év után, ami alatt a migránsok és a civil szervezetek illegálisan használták az épületet, végre kiürítették az Esterle utca önkormányzati ingatlant. Köszönjük a rendőrkapitánynak és a rendőrségnek a sikeres akciót! – fogalmazott Silvia Sardone, a jobboldali Liga képviselője. 

Közösségi oldalán ugyanakkor hozzátette:

Milánóban a városvezetés csak akkor törekszik a törvény betartatására, ha mecsetet kell építeni, tovább gettósítva egy amúgy is terhelt környéket. 

A Liga regionális titkára, Samuele Piscina szintén megjegyezte, sajnálatos, hogy Milánó baloldali vezetése végül csak azért döntött az épület kiürítése mellett, hogy helyet csináljon egy mecsetnek. Ráadásul a környéken már jelenleg is van két nem hivatalos mecset, és a lakosok is ellenzik az ingatlan efféle felhasználását – tette hozzá. Kiemelte, hogy a lépés azzal a kockázattal jár, hogy a terület muszlim gettóvá válik.

Borítókép: Az egykori közfürdő épülete, amelyben hat éven keresztül éltek illegálisan a bevándorlók Milánóban (Forrás: Facebook/Ci Siamo-Rete Solidale)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.