Mit kaphat Észak-Korea Moszkva támogatásáért cserébe?

Kim Dzsong Un még ebben a hónapban Oroszországba látogathat, hogy Vlagyimir Putyinnal egyeztessen.

Forrás: Euronews2023. 09. 07. 16:42
Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019-es első találkozásuk alkalmával. (Forrás: Daily Mail Online / Twitter)
Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019-es első találkozásuk alkalmával. (Forrás: Daily Mail Online / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ebben a hónapban látogatást tesz Oroszországba, hogy találkozzon régi szövetségesével, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és amerikai tisztviselők szerint megvitassák Phenjan lehetséges katonai támogatását Moszkvának az orosz–ukrán háborúban.

Az Euronews hírportál szerint a két vezető közötti alku azon fog múlni, hogy Moszkva felajánlja-e Phenjannak a számára rendkívül fontos humanitárius segélyt, tüzérségi lövedékekért cserébe.

Szakértők a találkozótól azt várják, hogy a két ország viszonya még szorosabbá válik. A két vezető 2019-ben találkozott először, Kim Dzsong Un négy év után most hagyhatja el először az országát.

Phenjan bőségesen tudna szolgáltatni tüzérségi lőszereket Putyinnak az ukrajnai háború folytatásához. Moszkva már csak azért is fordulhat Phenjanhoz ez ügyben, mert egyrészt az országnak hatalmas hadiipara van, amelynek a tüzérség ellátása fontos részét képezi, és a felszerelések többsége vélhetően a szovjet lőszerek másolata, így kompatibilis az orosz eszközökkel.

Semmi sem fog történni, hacsak Hszi Csin-ping kínai elnök nem ad zöld utat

– fogalmazott az Euronewsnak Fjodor Terticszkij, a szöuli Kookmin Egyetem vezető kutatója, Észak-Korea történelmének és hadseregének szakértője bármiféle megállapodás létrejöttéről. Hozzátette: Ha mégis megegyeznek valamiban, akkor a megállapodás az ukrajnai háborúról fog szólni.

Amint arra a szakértő is rámutatott, a két országnak van hova fejlesztenie a kapcsolatait – noha Phenjan nyilvánosan is támogatta Oroszország ukrajnai invázióját és elismerte a Krím félsziget „függetlenségét” is annak 2014-es annektálása során –, hiszen 2022-ben a kereskedelmi mérlegük nulla volt, ám Észak-Koreának nagy szüksége lenne különböző típusú segítségekre, elsősorban élelmiszerre. Továbbra is Kína folytatja a legnagyobb kereskedelmet a remeteállammal.

Az elmúlt húsz évben Oroszország egyébként követte Kína példáját Észak-Koreával kapcsolatban, és Putyin támogatta Hszi Csin-pinget a Phenjan elleni szankciókkal kapcsolatos kérdésekben.

Az Euronews azt írja, a Putyinnal való találkozó az észak-koreai vezetőnek esélyt jelenthet arra, hogy befolyást és egy fontos szövetségest szerezzen, ezzel erősítve egy háromoldalú (Észak-Korea, Oroszország, Kína) koalíciót a Nyugattal és Dél-Koreával szemben.

Terticszkij szerint Észak-Korea támogatása „nem valószínű”, hogy jelentős hatással lesz az ukrajnai háborúban, ugyanis ez arra ösztönözheti a Nyugatot, hogy további fegyvereket és más támogatásokat biztosítson Kijev számára. 

Észak-Korea „rendkívül nagy árat fog fizetni”, ha fegyvereket biztosít Oroszország számára az ukrajnai háborúhoz – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója, Jake Sullivan. A Fehér Ház felszólította Észak-Koreát, hogy „ne szállítson olyan fegyvereket Oroszországnak, amelyek Ukrajnába érve embereket ölnek meg”.

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019-es első találkozásuk alkalmával (Forrás: Daily Mail Online/ Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.