Lemondta izraeli útját Erdogan

A török államfő izraeli útja eddig csak tervezés alatt volt, de a Gáza elleni embertelen háború miatt lemondta útját.

Forrás: Világgazdaság2023. 10. 25. 14:04
ERDOGAN, Recep Tayyip
Ankara, 2023. október 1. Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a parlament õszi ülésszakának megnyitóján Ankarában 2023. október elsején. Az ülésszak megnyitója elõtt két öngyilkos terrorista támadta meg a belügyminisztérium épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. MTI/EPA/Necati Savas Fotó: Necati Savas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök arról számolt be szerdán pártja képviselőinek, hogy bár tervben volt, hogy Izraelbe látogat, ez végül mégsem valósul meg a Gázai övezetben zajló háború miatt – írja a Világgazdaság. 

A török államfő arról is beszélt, hogy a Hamászt szabadságharcosoknak látja, akik saját földjükért küzdenek – írja a Hürriyet török hírportál. A török közvélemény túlnyomó többségében a palesztinok mellett áll, az országban a háború kitörése óta számos tömegtüntetés is volt Izraellel szemben, ami után Tel-Aviv haza is parancsolta az országban dolgozó diplomatáit biztonsági aggályokra hivatkozva.

Erdogan álláspontja szembemegy a NATO túlnyomó többségével, hiszen a Hamászt az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja nyilván, ahogy Izrael is.

A lap szerint a kijelentéseket megelőzően kedden Erdogan az izraeli háború kérdését telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel vitatta meg.

Ankara 2011-ben kiutasította az izraeli nagykövetet, miután a Gázába tartó Mavi Marmara segélyszállító hajó elleni izraeli támadásban kilenc török állampolgár életét vesztette. A viszály csak 2016-ban enyhült annyira, hogy a két ország helyreállítsa teljes diplomáciai kapcsolatait.

 

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a parlament őszi ülésszakának megnyitóján Ankarában (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.