Moszkva: Ellenséges lépés az orosz nyelvű portálok moldovai blokkolása

Marija Zaharova: Egy ilyen nyíltan ellenséges lépés újabb példáját képezi a chisinaui vezetés irracionális, oroszellenes politikájának.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. (Forrás: MFA Russia / Twitter)
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. (Forrás: MFA Russia / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország ellenséges lépésnek tartja a Moldovai Köztársaság döntését, hogy kevéssel a helyhatósági választások előtt huszonkét orosz nyelvű portált blokkolt. 

Egy ilyen nyíltan ellenséges lépés újabb példáját képezi a chisinaui vezetés irracionális, oroszellenes politikájának

– jelentette ki a moszkvai külügyi tárca szóvivője. Marija Zaharova elítélte, hogy a moldovai hatóságok elérhetetlenné tették az orosz közszolgálati csatornákat, többek között az NYV, a Vesti és az RT weboldalait is. – Az orosz nyelvű információs csatornákhoz való hozzáférés megakadályozásával a moldovai hatóságok súlyosan sértik a véleménynyilvánítás szabadságát és az állampolgárok jogát az orosz nyelvű információhoz, miközben a moldovaiak túlnyomó többsége tud oroszul – mondta Zaharova. 

Mint fogalmazott, Chisinau számára nem a moldovai nép érdekei képviselete az elsődleges, hanem a nyugati szponzorok által diktált russzofób irány. A Moldovai Köztársaságban november 5-én önkormányzati választásokat tartanak, s különösen nagy a tétje a chisinaui polgármester-választásnak.

A moldovai kormány kedden döntött több orosz internetes portál elérhetetlenné tételéről. A döntés indoklásaként azt közölték, hogy az érintett portálok „információs háborút” folytattak Moldova ellen. A Moldovai Köztársaság és Oroszország viszonya nem sokkal az ukrajnai háború kirobbanását követően romlott meg, miután Maia Sandu moldovai elnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy destabilizálási céllal puccsot készített elő országának kormánya ellen. Oroszország tagadta ezt, és oroszellenességgel vádolta meg a moldovai vezetést. A moldovai kormány tavaly júniusban korlátozta első ízben a területén fogható orosz tévéállomások elérhetőségét.

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője (Forrás: MFA Russia/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.