Több száz rendőrrel zajlik a hajtóvadászat az amerikai tömeggyilkos után + videók

Legalább 22 embert megölt, utána elemenekült a helyszínről a negyvenéves férfi.

2023. 10. 26. 17:26
null
Lewiston, 2023. október 26. Az Androscoggin megyei seriff irodája álal közreadott, videófelvételrõl készített kép a Maine állambeli Lewistonban elkövetett lövöldözés gyanúsítottjáról 2023. október 25-én. Az okleveles lõfegyver-oktató az este folyamán két helyszínen, egy étteremben és egy bowling-teremnél nyitott tüzet, legkevesebb 22 embert megölt, 30-at megsebesített. A rendõrség nagy erõkkel keresi az elkövetõt. MTI/AP/Androscoggin megyei seriff irodája Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz rendőrrel keresik Maine államban azt a férfit, aki tegnap este egy bárban és egy bowlingpályán lövöldözni kezdett, és legkevesebb 22 embert megölt, több tucat sebesült pedig kórházba került. 

Lapunk is megírta, hogy a Lewistonban történt lövöldözés után elmenekült az elkövető, akit a hatóságok Robert R. Cardot néven azonosítottak. A rendőrség korábban a közösségi médiába feltöltött két fotót egy szakállás férfiról, barna pulóverben, fegyverrel a kezében lép be az egyik helyszínre.

Azóta a maine-i rendőrség kiderítette, hogy Card kiképzett lövész és az amerikai hadsereg tartalékosa. Azt is megtudták, hogy mentális problémákkal küzdött, hangokat is hallott a fejében, korábban pedig azzal fenyegetőzött, hogy a Nemzeti Gárdát fogja megtámadni. 

Az is kiderült, hogy a férfi 2023 nyarán két hetet töltött egy mentális egészségügyi központban, ahonnan csak nemrég engedték ki.

Az amerikai hatóság egyik embere elmondta, hogy több száz rendőrt állítottak az ügyre, akik keresik a negyvenéves férfit. Annyit tudni, hogy 

találtak egy fehér terepjárót, ami az elkövetőé lehet, amit a maine-i Lisszabon városában hagyott,

amely a lövöldözéstől 11 kilométerre található. A hatóság emberei arra kérték Lewiston és Lisszabon lakosait is, hogy maradjanak az otthonukban. A rendőrök elkezdték a túlélők és a szemtanúk kikérdezését. Közben az FBI is csatlakozott a nyomozáshoz és a hajtóvadászathoz, a próbálják a férfi telefonját lenyomozni és az alapján meghatározni, hogy merre haladhatott, hol lehet. 

Joe Biden elnököt tájékoztatták, ő pedig teljes szövetségi támogatást ajánlott fel. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Maine államban 2012 óta a gyilkosságok száma 16 és 29 között ingadozik, most pedig egy este alatt 22 ember vesztette életét. 

A Covid–19 világjárvány 2020-as kitörése óta megugrott azon lövöldözések száma az Egyesült Államokban, amelyekben négy vagy több embert lőttek le: 2022-ben 647, 2023-ban pedig 679-re várható a júliusi trendek alapján. A legtöbb áldozatot követelő lövöldözés az Egyesült Államokban 2017-ben történt: a gyilkos 58 embert mészárolt le egy Las Vegas-i countryzenei fesztiválon egy szállodából.

Borítókép: Az Androscoggin megyei seriff irodája álal közreadott, videófelvételrõl készített kép a Maine állambeli Lewistonban elkövetett lövöldözés gyanúsítottjáról 2023. október 25-én. (Fotó: MTI/AP/Androscoggin megyei seriff irodája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.