Nem jött be a brit kormány terve

Nem telepítheti át London az illegális migránsokat Ruandába.

Forrás: MTI, al-Dzsazíra2023. 11. 15. 14:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogszerűtlennek minősítette szerdai végzésében a brit legfelsőbb bíróság a brit határt illegálisan átlépők áttelepítését Ruandába – írja az MTI. 

Emberjogi aktivisták tüntetnek az  illegális bevándorlók Ruandába telepítésére vonatkozó kormányzati tervek ellen a londoni legfelsőbb bíróság épülete előtt 2023. november 15-én (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A határozattal a legfőbb bírói fórum jóváhagyta a londoni fellebbviteli bíróság ugyanilyen értelmű júniusi döntését, és elvetette a brit kormány által a fellebbviteli bíróság határozata ellen beterjesztett fellebbezést.

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek.

Boris Johnson volt miniszterelnök kormánya tavaly áprilisban jelentette be, hogy migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. A megállapodás lehetővé tette volna, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék a közép-afrikai országba.

Az akkori brit kormány azzal indokolta a megállapodást, hogy az „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét. Hosszú ideje minden évben több tízezren próbálnak illegálisan átjutni az európai kontinensről a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett, gumicsónakokkal útnak induló csoportokban. Ennek megállítása végett kötötte meg az áttelepítési megállapodást a Johnson-kormány Ruandával. Boris Johnson a megállapodást ismertető tavalyi alsóházi tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Ruanda a világ legbiztonságosabb és leggyorsabb gazdasági növekedésű országai közé tartozik, és globális elismertségre tett szert a bevándorlók befogadásával és integrálásával.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió cikke szerint a mostani döntés komoly csapást mér Rishi Sunak miniszterelnök tervezett keményvonalas bevándorlási politikájára. A La Manche csatornán átívelő illegális migráció visszaszorítására tett ígéreteket ugyanis kulcsfontosságúnak tartja.

Láttuk az ítéletet, és most megfontoljuk a következő lépéseket

– olvasható Sunak közleményében. 

Nem ez volt az az eredmény, amit szerettünk volna, de az elmúlt néhány hónapot azzal töltöttük, hogy minden eshetőséget megterveztünk, és továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a hajók leállítása mellett.

Az ítélet amellett, hogy csalódást okozott a Downing Streetnek, Ruanda szemrehányását is kiváltotta. A kormány szóvivője ugyanis kijelentette, hogy vitatja „az ítéletet, amely szerint Ruanda nem biztonságos harmadik ország a menedékkérők és menekültek számára”.

Borítókép: Emberjogi aktivisták tüntetnek az illegális bevándorlók Ruandába telepítésére vonatkozó kormányzati tervek ellen a londoni legfelsőbb bíróság épülete előtt 2023. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.