Újabb bonyodalmak a svéd NATO-csatlakozás körül

A Svéd Demokraták vezetőjének kijelentése a NATO-csatlakozás további elhúzódásához vezethet.

2023. 11. 29. 21:47
Jimmie Akesson a Svéd Demokraták vezetője (Forrás: Facebook / Jimmie Akesson)
Jimmie Akesson a Svéd Demokraták vezetője (Forrás: Facebook / Jimmie Akesson) Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az elmúlt hétvégén kongresszust tartott a Svéd Demokraták (SD) párt, amely a legfrissebb felmérések szerint a legtámogatottabb jobboldali formáció. 

Az SD pártkongresszusán két olyan felszólalás is elhangzott, amely nemzetközi figyelmet kapott. Az első a párt európai parlamenti képviselőjétől, Charlie Weimerstől, aki – bár pártja napirendjén nem szerepel a Swexit kérdése – azt mondta, 

Amennyiben Brüsszel bizonyos kérdésekben az egyhangú döntéshozatal, azaz a vétó lehetőségét elvenné a tagállamoktól, Svédországnak meg kell fontolnia a kilépés lehetőségét.

A másik nagy port kavart felvetés a párt elnökétől, Jimmie Akessontól származott, aki azt mondta, 

Azonnali mecsetépítési stop bevezetését szeretné, valamint azon mecsetek lebontását, ahol szélsőséges tanokat hirdetnek, a többségi svéd társadalom ellen hangolnak, illetve ahol antiszemitizmus tapasztalható. 

A bevándorlásellenes, iszlámkritikus Svéd Demokraták a tavaly szeptemberben alakult, mérsékelt párti Ulf Kristersson kormánykoalíciójába nem kerültek be, az erős választási eredmény ellenére, elsősorban a hárompárti kabinet legkisebb pártjának, a Liberálosok egyértelmű ellenállása miatt. Ugyanakkor, mivel még a hárompárti koalíció is csak kisebbségi kormányt tudott alakítani, az SD-vel külön megállapodást kötöttek, Tidö Szerződés néven, ami alapján a patrióta párt kívülről támogatja a kormány munkáját, és nem utolsósorban a parlamenti többség meglétét. Ennek fejében számos, a párt politikájának sarokkövét jelentő feltétel belekerült a kormányprogramba, elsősorban a migráció, illetve a migránshátterű bűnözői csoportok megfékezése tekintetében. Az SD gyakorlatilag a mérleg nyelvét jelenti a svéd belpolitikában, közreműködésük nélkül a kormány nem tud egyszerű többséget igénylő döntéseket átvinni az országgyűlésen.

Jimmie Akesson kijelentése, ahogy az várható volt, megütközést keltett mind bel-, mind külföldön. Szakértők azonnal kijelentették, a mai svéd törvények értelmében nem lehetséges a mecsetek lebontása, és azt is, hogy az az Emberi Jogok Európai Egyezményébe is ütközne. 

A mecsetbezárás egyébként nem példanélküli az EU-ban, erre már Franciaországban és Ausztriában is sor került. 

A kormányfő a svéd hírügynökségnek, a TT-nek azt nyilatkozta, hogy nem rombolnak le imahelyeket Svédországban, ugyanakkor hozzátette, az erőszakos szélsőségek ellen fel kell lépniük, a demokratikus jogállamiság keretein belül. A Centrum Párt, egyébként török származású elnöke már nem bánt ilyen kesztyűs kézzel az SD vezetőjével. 

Muharrem Demirok egyenesen azt állította, hogy meggondolatlan kijelentésével Akesson nemzetbiztonsági kockázatnak teszi ki az országot, amivel tovább nehezíti a svéd NATO-csatlakozást. 

A kijelentés nem volt egyedülálló, többek között a török média egy része is erre az álláspontra helyezkedett, ráadásul a pártvezetőt rasszistának, Svédországot pedig az iszlám ellenségének nevezték több helyen is.

A csatlakozás legutóbbi céldátuma a NATO külügyminisztereinek tanácskozása volt, ami most kedden kezdődött, ugyanakkor a török külügyi bizottság két hete úgy nyilatkozott, a svéd ratifikáció kérdése még nem érett meg a döntésre, azaz továbbra is kérdéses a csatlakozás dátuma, függetlenül Akesson kijelentésétől. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn sajtótájékoztatót tartott a tanácskozás előtt, amelyen az első újságírói kérdés az volt, hogy értékeli Akesson kijelentését. A főtitkár kijelentette, belügyi kérdésekben nem hivatott állást foglalni, ugyanakkor kijelentette, hogy fontosnak tartja a vallásszabadságot és a szabad véleménynyilvánítást, valamint azt, hogy Svédország minden feltételt teljesített a tagság érdekében, jelenleg Törökországon van a sor. 

Az SD vezetője maga is válaszolt arra a kritikára, hogy kijelentése hátráltathatja Svédország NATO-csatlakozását. 

Egyértelmű, hogy Törökország és Erdogan olyan játékot játszanak, amelyet Svédország nem tud kezelni, sőt, amiben nem is releváns játékos. Jobb, ha nem veszünk rész ebben a játékban 

– írta az Aftonbladet napilap vitacikkében.

Borítókép: Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták vezetője (Forrás: Facebook / Jimmie Akesson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.