Itt az új Fekete Péter: kártyapakli a likvidálandó Hamász-vezetőkről

Muhammad Deit, a terrorszervezet katonai parancsnoka kapta a Joker szerepet.

2023. 12. 04. 5:45
Szinvar, Jahja
Gáza, 2021. március 11. Jahja Szinvar, a Hamász iszlamista mozgalomnak a Gázai övezetért felelõs vezetõje nyilatkozik Gázában, miután újraválasztották az egyfajta parlamentként szolgáló 320 tagú Súra Tanácsban 2021. március 10-én. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kártyapaklit kaptak az izraeli katonák azoknak a Hamász-vezetőknek a fotóival, akikkel le kell számolniuk. A pakli összesen 52 lapot tartalmaz, melyek mindegyike a terrorszervezet egy-egy magas rangú tisztviselőjét ábrázolja. Köztük van Jahja Szinvar, a Gázai övezet vezetője és Muhammad Deif, a terrorszervezet katonai parancsnoka is – feltételezések szerint mindketten részt vettek az október 7-i támadás megszervezésében. Az izraeli védelmi erők (IDF) prioritásként kezeli a két vezető likvidálását, szakértők azt állítják, ha leszámolnának velük, azzal jelentős csapást mérnének a Hamászra.

Az izraeli sajtóban már több fotó is megjelent a kártyákról, ám, hogy pontosan ki áll a kezdeményezés mögött, azt nem tudni.

A pakli azonban nagy segítség lehet a katonáknak: egyrészt azonosítási eszköz a fronton harcoló egységeknek, emellett a háború előrehaladását is jelezheti, hiszen minél kevesebb kártyalap marad a pakliban, annál hamarabb lesz vége a Hamásznak. A terrorszervezet kulcsfiguráit a francia lapoknak megfelelő jelöléseket kaptak: például Szinvart a kőr dáma jelöli. Az ász jelöléseket a Hamász fejeinek, Iszmáil Hanijének és Háled Mesalnak, valamint Marvan Issza katonai parancsnokhelyettesnek osztották ki, akikről legutóbb olyan hírek terjedtek, hogy amíg a Gázai övezetben harcok dúlnak, Hanije és Mesal dohai luxusszállodákban bújtak meg. A pakliban Muhammad Deif érdemelte ki a Joker jelölést.

A tisztviselők között legkevesebb tíz olyan van, akivel már végeztek az izraeli erők.

A módszer egyébként nem újdonság, az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) is hasonló kártyapaklit állított össze Irak 2003-as inváziója után, a lapokon Szaddám Husszein iraki elnök portréja, valamint kabinetjének tagjai szerepeltek. 2021-ig az 52 körözött személyből négy kivételével mindenki meghalt vagy elfogták, vannak azonban köztük olyanok is, akiket időközben szabadon engedtek.

Borítókép: Jahja Szinvar, a Hamász iszlamista mozgalomnak a Gázai övezetért felelős vezetője (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.