Titokzatos amerikai űrhajót bocsátott fel a SpaceX + videó

Nagyon kevés információ érhető el hadsereg speciális kutatásait végző eszközről.

Forrás: Reuters2023. 12. 29. 9:53
MOGENSEN, Andreas
Cape Canaveral, 2023. augusztus 26. Fellövik a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító ûrhajóját egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpontból 2023. augusztus 26-án. Az ûrhajóval Konsztantyin Boriszov orosz, Andreas Mogensen dán, Jasmin Moghbeli amerikai és Furukava Szatosi japán ûrhajós, a Crew-7 küldetés tagjai a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra utaznak. MTI/AP/Terry Renna Fotó: Terry Renna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SpaceX Falcon Heavy rakétáját – a világ legerősebb rakétája – csütörtök este újból kilőtték, és ezúttal az amerikai hadsereg egyik űrrepülőgépet juttatta fel az űrbe, amely különböző kutatásokat fog elvégezni. Az X–37B robot-űrrepülőgép hetedik küldetésére indult, és a korábbi indításoknál sikerült magasabb pályára juttatni az eszközt – számolt be a Reuters. A kilövésre két hét csúszással került sor, amit a rossz időjárási viszonyokkal és nem részletezett műszaki hibákkal indokoltak.

A Pentagon kevés részletet közölt az X–37B küldetésről. 

A Boeing által épített, nagyjából egy kisbusz méretű, miniatűr űrsiklóra hasonlító jármű különféle hasznos terhek bevetésére és technológiai kísérletek végzésére szolgál hosszú távú orbitális repüléseken. A küldetés végén a jármű visszaereszkedik az atmoszférába.

 

Az X–37B többek közt azt fogja tanulmányozni, hogyan befolyásolja a növényi magvak fejlődését az űrben tapasztalható sugárzásnak való hosszan tartó kitettség. 

A kísérlet eredményei jelentős hatással lehetnek a jövőbeni hosszú távú Hold- és Mars-küldetésekre. 

Borítókép:  Illusztráció. Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóját egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból 2023. augusztus 26-án (Fotó: MTI/AP/Terry Renna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.