Lengyelországba is elérkezett a Soros-hatalomátvétel

Az új kormányzat tagjai között egyértelmű az összefonódás.

Forrás: Origo2024. 01. 17. 13:24
SOROS, György
Brüsszel, 2017. április 27. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Soros–Tusk-kormányban egyre nyilvánvalóbb: senkit sem nevezhetnek ki a spekuláns és köre engedélye nélkül. Soros György szervezetei és az új kormányzat tagjai között könnyen azonosíthatók az összefonódások. Egyértelmű, hogy erőszakos Soros-hatalomátvétel történt Lengyelországban, írta az Origó. A hírportál összegyűjtött néhány Soros-közeli politikust, akik jelenleg a lengyel baloldali kormány tagjai.

Az Origó szerint a jelenlegi igazságügyi miniszter, Adam Bodnar olyan személy, aki évekig dolgozott a Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért nevű szervezetnek, amelyet bőkezűen társfinanszíroz a Nyílt Társadalom Alapítvány. 

Sorosék most vonják irányításuk alá Lengyelországot Forrás: X/Alex Soros

Az pedig köztudott, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány Soros György magánvagyonából létezik.

– írta az Origó.

Az újonnan kinevezett igazságügyi helyettes államtitkár, Zuzanna Rudzinska-Bluszcz, részt vett a Soros Alapítvány által szervezett vezetői képzésen. Maria Ejchart, egy másik helyettes államtitkár, a „Szabad Bíróságok” és az Igazságügyi Védelmi Bizottság társalapítója, szintén közel 20 évig volt kapcsolatban a Helsinki Alapítvánnyal.

Szinte nem túlzás, ha azt írjuk: egyszerűbb lenne, ha az alapítvány összes munkatársa az igazságügyi minisztériumba költözne, hiszen a minisztérium szinte teljes vezetése a Soros-szervezethez köthető.

– számolt be az Origo.
 

Adam Bodnar a Rafal Trzaskowski-féle Campus 2022 alatt Forrás: Origo

A wPolityce hozzáteszi, hogy a Helsinki Alapítvány az elmúlt években háborúban állt a jobboldali kormánnyal:

Adam Bodnar évekig dolgozott a Helsinkinek, és az alelnöke volt, szinte az egész ombudsmani ideje alatt szorosan együttműködött az alapítvánnyal – különösen amikor az előző kormányt kellett támadni.

Maria Ejchart helyettes államtitkár Forrás: Origo

Ejchart társalapítója volt a Demokráciavédelmi Bizottságnak, valamint a Szabad Bíróságok kezdeményezéseknek. Ez a két szervezet szorosan együttműködött. Pénzügyi támogatást kaptak többek között a Batory Alapítványtól is. A Szabad Bíróságok jelentősen hozzájárultak a bírák körében kialakult lázadáshoz, támogatást és hátteret biztosítva nekik. Mindkét szervezet Soros-közeli kapcsolatokkal rendelkezik.

 

Soros-képzés

A korábbi szociális ombudsman-jelölt, Zuzanna Rudzinska-Bluszcz is csatlakozott Bodnar társaságához.

Forrás: Origo

Az Origo leírta: 

Az őt akkoriban támogató egyesületek és szervezetek listáját áttekintve a politikai jelölt kifejezés találóbb lett volna. A jogászként alaposan képzett asszony amerikai vezetői képzést is végzett a Soros György Alapítványnál, és az elmúlt években Adam Bodnar jobbkeze volt. Ez azonban nem a történet vége. A korábbi jelöltségét támogató szervezetek listáján szerepel a szintén Soros György által társfinanszírozott Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért.

Érdemes megjegyezni, hogy Soros alapítványa jelentős összegeket adományozott a Helsinki Alapítványnak az Emberi Jogokért szervezet részére. A támogatás összege 2015 januárjától 2019 végéig meghaladta a hárommillió dollárt – emelte ki a lap, kitérve a nagyobb összefüggésekre is.

Mire fordították ezt a pénzt? – teszi fel a lengyel lap. 

Egy kézikönyvről van szó a határőrök számára, amely tanácsokat adott, hogyan lehet kijátszani a felettesek utasításait. Az alapítvány egy panaszmintát, választási tiltakozást is terjesztett, és támadta a lengyel egyenruhás szolgálatokat. 

Az egyik legfontosabb minisztérium tehát egy rendkívül átpolitizált alapítványból származó emberekből áll, amely nem is titkolta kapcsolatait az egykor ellenzéki, ma már hatalmi táborral. Azt is meg kell kérdezni, hogy kinek az érdekeit fogja képviselni az új igazságügyi tárca. Az új miniszter legelső rendelete világossá teszi, hogy a lengyel jogrendszer lerombolásába fogott – írja Marcin Wikło elemzésében. Az új irányelvek célja valójában az, hogy az igazságügyi miniszter jelezze, hogyan kell dönteniük. De talán a legfontosabb az új kormány számára az a kísérlet, hogy a lengyel elnök által 2018 után törvényesen kinevezett bírákat eltávolítsák a bíráskodásból – teszi hozzá. 

Bodnar társaságához csatlakozik Dariusz Mazur, a krakkói regionális bíróság bírája és a Themis bírói egyesület alelnöke, aki következetesen panaszkodott a korábbi kormányok által a „bíróságok átvételére” és a „hatalmi hármas tagozódás felszámolására”.

Az ő kinevezése már csak azért is nevetséges a lengyel cikk szerzője szerint, mert éppen az alkotmány által biztosított bírói függetlenség felszámolása folyik.

A minisztérium államtitkára az LMBTQ-aktivista Krzysztof Smiszek, az Új Baloldal képviselője lett.

A 2019-es parlamenti választásokon választották a szejm képviselőjévé. Az LMBTQ-közösség egyenjogúságáért felelős parlamenti csoport elnökeként, valamint az Igazságügyi és Emberi Jogi Bizottság és az Európai Uniós Ügyek Bizottságának tagjaként szolgált. Részt vett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe küldött lengyel delegáció munkájában.

 

Nem csak az igazságügy-minisztériumot hálózta be a Soros-klán

Rafal Trzaskowski varsói polgármester nem dicsekedett az interneten, hogy találkozott Alexander Sorossal, a milliárdos Soros György fiával. Ezt azonban megtette a Polgári Platform politikusának beszélgetőtársa, azaz Alexander Soros, aki azt írta a közösségi oldalakon, hogy jó volt visszatérni Varsóba, és „találkozni a karizmatikus” polgármesterrel. Soroshoz köthető emberek meg akarják akadályozni a PiS győzelmét! Az észt cég már működik Lengyelországban. A háttérben a PO EP-képviselőinek nevei – írta szinten a wPolityce még 2023 júniusában.

Tavaly márciusban kezdte meg tevékenységét Lengyelországban a „DO:LINK” nevű szervezet, amely az Orlen olajipari cég bojkottjára, az abortusztörvények úgynevezett liberalizálására, a transzneműség népszerűsítésére és a húsfogyasztás csökkentésére szólít fel.

– írták. 

Az Origó cikke szerint a projektért egy Észtországban bejegyzett cég felel, amely adatokat gyűjt, elemzi és profilozza a szavazókat. A TVP Info szerint a tulajdonosa a magyar Dessewffy Tibor „szociológus”, aki a magyar baloldallal és Soros Györggyel való kapcsolatairól ismert.

Forrás: Origo

Az adatkezelője az Amplify App OÜ, amelynek székhelye Észtország fővárosában, Tallinnban található. A média- és kommunikációs cég teljes tulajdonosa és alapítója a magyar Dessewffy Tibor. Ő végzettségét tekintve szociológus, aki fontos pozíciót tölt be a brüsszeli székhelyű ECFR (European Council on Foreign Relations) agytrösztnél, amely Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa (OSF) által finanszírozott nonprofit szervezet.

Dessewffy még mindig tagja az Open Dialog Foundation által finanszírozott ECFR agytröszt igazgatótanácsának. Rajta kívül Magyarországot Bajnai Gordon, Soros György és fia, Alexander képviseli, aki a Nyílt Párbeszéd Alapítvány elnöke.

– írta 2023-ban a Wpolitice.

Megjegyzik továbbá, hogy a Platforma Obywatelska (PO) európai parlamenti képviselői, Danuta Hübner és Radosław Sikorski, valamint Rafal Trzaskowski varsói polgármester, Edwin Bendyk, a Stefan Batory Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, és Katarzyna Pełczynska-Nałecz, a Stratégia 2050 Intézet igazgatója mind részesei ennek a testületnek.


Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.