Magyarországnak és Szerbiának is nekimentek a franciák a kínai elnök látogatása miatt

A hét elején Hszi Csin-ping kínai elnök Franciaországban kezdte meg európai körútját, utána Belgrádba utazott, majd Budapestre érkezik, ám az egyik legolvasottabb francia hírportál éppen azért kezdte kritizálni Magyarországot és Szerbiát, mert jó kapcsolatokat ápol Pekinggel.

Forrás: Mandiner, Le Monde2024. 05. 08. 12:44
HSZI Csin-ping; VUCIC, Aleksandar
Hszi Csin-ping kínai elnököt (b) fogadja Alekszandar Vucsics szerb államfõ a belgrádi kormánypalotánál 2024. május 8-án. Fotó: Andrej Cukic Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxusajándékokkal várta Emmanuel Macron francia elnök kínai hivatali partnerét, Hszi Csin-pinget a hét elején. A távol-keleti nagyhatalom államfője francia látogatása után Szerbiába utazott – az országban tett látogatása éppen egybeesett a belgrádi kínai nagykövetség 1999. május 7-én, egy NATO-művelet keretein belül történt lebombázásának évfordulójával –, majd hazánkba érkezik szerda délután.

Az, hogy Hszi öt év után ismét Európába látogatott, és éppen erre a három országra esett a választása, annak a jele, hogy mind Párizzsal, mind Belgráddal és Budapesttel jó kapcsolatokat ápol.

Ennek ellenére a Le Monde francia napilap kemény bírálatot fogalmazott meg a szerbiai és a magyarországi látogatás kapcsán – szúrta ki a Mandiner.

A francia lap ugyanis azt írta, Hszi Csin-ping kínai elnök két baráti országba látogat, ahol nem várható kritika a kínai emberi jogok, a kereskedelempolitika vagy Peking Moszkvának nyújtott támogatása miatt. Hozzátette: Magyarország és Szerbia vezetői a kínaiaknak tetsző Nyugat-ellenes retorikát folytatnak – mintha a Le Monde megfeledkezett volna arról, hogy Macron már nagyon várta a kínai delegációt.

A kínai elnöknek és feleségének adott ajándékok között volt egy üveg méregdrága konyak, egy Chanel táska, valamint több Victor Hugo-könyv.

A nyugati sajtóban az elmúlt napokban kiemelt témaként kezelték a kínai elnök magyarországi és szerbiai látogatását, ám az európai körút első állomását, azaz Franciaországot gyakran kihagyták.

Pedig a párizsi vizit előtt számos cikk megjelent arról, hogy Macron az orosz–ukrán háború ügyében is tárgyalni fog Hszivel, arra kérve a kínai elnököt, gyakoroljon nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnökre a konfliktus lezárása érdekében.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnököt (b) fogadja Alekszandar Vucsics szerb államfõ a belgrádi kormánypalotánál 2024. május 8-án (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.