Mesterséges intelligenciára cserélnék a mozdonyvezetőket a német liberálisok

Németországban kiemelt szerepe van a vasúti közlekedésnek. Szerda óta azonban hatalmas sztrájk van, lebénult az ország a vasutasok tiltakozása miatt. Nemrég, a sztrájk kirobbanása után a Bildnek nyilatkozott a liberális FDP párt parlamenti képviselője, aki azt mondta, hogy mesterséges intelligenciára kell cserélni a mozdonyvezetőket a jövőben.

2024. 01. 26. 14:27
GDL launches 6-day strike in Germany
GDL launches 6-day strike in Germany Fotó: HESHAM ELSHERIF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernd Reuther, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) parlamenti képviselőcsoportjának közlekedéspolitikai szóvivője a mesterséges intelligencia erőteljes kiterjesztését szorgalmazta a vasúti közlekedésben, hogy hosszú távon üzemeltetni lehessen a vasutat a mozdonyvezetők nélkül. Véleményét éppen akkor fejtette ki, amikor az országban hatalmas sztrájkba kezdtek az elégedetlen vasutasok. „A következő 15 évben a vonatok húsz százalékának automatikusan kell közlekednie. Ez jól illeszkedik a Deutsche Bahn ambiciózus és észszerű környezetvédelmi céljaihoz” – mondta Reuther a Bildnek.

A liberális politikus az elmondása szerint azt reméli, hogy a vonatokat  

autonóm módon, ezáltal rugalmasabban és hatékonyabban lehet használni, anélkül, hogy a mozdonyvezetőkre kellene hagyatkozni.

Reuther azzal érvel, hogy a vasúti műveletek automatizálása megoldást jelenthet a szakképzett munkaerő Németországban tapasztalható hiányára is.

Markus Hecht, a Berlini Műszaki Egyetem munkatársa hasonlóan látja. 

Ha a fejlesztések a vasúton a korábbiak szerint folytatódnak, akkor harminc-negyven év múlva már nem lesz szükségünk mozdonyvezetőkre. Ha gyorsan történnek a dolgok, a vonatok húszéven belül önállóan közlekednek.

Hecht előrejelzése szerint a mozdonyvezetői szakma kihal.

 

Borítókép: Utasok sétálnak a vasút mellett a dortmundi főpályaudvaron a mozdonyvezetők és a vasúti dolgozók szakszervezetének országos sztrájkja alatt 2024. január 24-én (Fotó: AFP/Anadolu/Hesham Elsherif)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.