Nagy veszélyt jelent a társadalom kettészakadása az Allianz vezetője szerint + videó

A politikai elit és a munkásosztály közti szakadás a társadalomra leselkedő első számú veszély – nyilatkozta a davosi Világgazdasági Fórum alatt Oliver Bate, az Allianz német biztosítóóriás vezetője.

2024. 01. 19. 8:25
null
Davos, 2024. január 15. A Világgazdasági Fórum 54. davosi találkozójának otthont adó kongresszusi központ 2024. január 15-én, az esemény elsõ napján. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A davosi Világgazdasági Fórum (WEF) idei témájára, a bizalom újjáépítésére rímelve Oliver Bate, az Allianz német biztosítóóriás vezetője elmondta, hogy Európában jelenleg az a legnagyobb probléma, hogy az emberek már nem bíznak a kormányukban.

Láthattuk a közelmúltbeli választásokat Hollandiában, láthattuk ezt Franciaországban, és a társadalmak polarizálódtak, mert vezetőink nem foglalkoznak az emberek igényeivel

– mondta, hozzátéve, hogy a politikai elit egyre inkább eltávolodik a munkásosztálytól, ami komoly kockázat a társadalomnak.

Az Allianz vezére attól is tart, hogy az idén a világ több tucat országában tartandó választásokon az emberek csak a dühüket vezetik majd le, és nem a „helyes dolgokra” szavaznak. Szerinte ahhoz, hogy a kormányok visszaszerezzék az emberek bizalmát, ki kell mondaniuk az igazságot:

a klímapolitikának ára lesz.

El kell mondani az embereknek, hogy mi lesz ez az ár, és a problémák feltárása mellett a megoldási javaslatokat is be kell mutatni. Emellett arra is szükség van, hogy a kormányok többet költsenek infrastrukturális beruházásokra, még akkor is, ha ez politikailag nem könnyű. Ebben is őszintének kell lenni az emberekkel – hívta fel a figyelmet Oliver Bate a Gript ír hírportálon.

Szintén a davosi fórum kapcsán szólalt meg Peter Turkson bíboros, a Pápai Tudományos Akadémia kancellárja. A globális vezetőknek arra kell törekedniük, hogy a gazdasági nehézségekkel küzdő emberek kikerülhessenek a szegénységből – nyilatkozta az egyházi vezető a Vatican News vatikáni hírportálnak. 

A vállalatoknak a saját profitmaximalizálásukon túlmenően a társadalomhoz is hozzá kell járulniuk, üzleti célkitűzéseiket a társadalom és a közjó javát szolgáló értékekkel is összhangba kell hozniuk 

– tette hozzá.

Bár tisztában van vele, hogy a változás lassú lesz, továbbra is optimista a pozitív átalakulás lehetőségét illetően – mondta Turkson bíboros.

 

Borítókép: A Világgazdasági Fórum 54. davosi találkozójának otthont adó kongresszusi központ 2024. január 15-én, az esemény első napján (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.