Az izraeli terrortámadás újabb túlélője mesélt a fogsága borzalmairól

A Hamász palesztin terroristacsoport nagyon sokáig tagadta, hogy az október eleji, Izrael elleni terrortámadás során nőket erőszakoltak meg. Azonban az idő előrehaladtával egyre több túlélő mesélte el, milyen borzalmakat kellett átélniük az ártatlan civileknek.

2024. 03. 28. 19:06
Rengeteg sérülthöz és halotthoz hívtak mentőt a Hamász októberi terrortámadása után Izraelben (Fotó: AFP/Menahem KAHANA )
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes és szívszorító élményeiről mesélt az a nő, akit a Hamász terroristái ejtettek túszul október elején, az Izrael elleni terrortámadás során. A nőt többek között magánházakban, egy iskolában és egy alagútban is fogva tartották, sokszor hurcolták más-más helyekre.

Egy őr szexuálisan zaklatta őt egy magánlakásban, és többször előfordult az is, hogy fegyverrel kényszerítette, hogy szexuális aktusokat hajtson végre vele – mesélte tapasztalatait Amit Soussana a New York Timesnak.

A nőt november végén engedték szabadon, amikor Izrael és a Hamász 110 túszt cserélt mintegy 400 palesztin fogolyért. Viszonylag rövid ideig volt túsz, ma mégis csupán árnyéka régi önmagának.

A New York Times szerint a negyvenéves jogász fogságban szerzett élményeiről szóló személyes beszámolója egybeesik azzal, amit két orvosnak és egy szociális munkásnak mondott kevesebb mint 24 órával a november 30-i szabadulása után. Az áldozattal abban állapodtak meg, hogy a részleteket nem hozzák nyilvánosságra.

Mint ismert, a Hamász és más szélsőséges csoportok terroristái októberben 1200 embert öltek meg, további 250-et pedig a Gázai övezetbe hurcoltak. A támadás során a terroristák tömegesen követtek el szexuális bűncselekményeket áldozataik ellen. Az ENSZ különleges képviselőjének jelentése a túlélők, szemtanúk és orvosok ezzel kapcsolatos kijelentéseit hitelesnek minősíti. Ugyanez a március eleji jelentés meggyőzőnek tartja azokat az információkat, amelyek szerint az elrabolt túszok ellen szexuális erőszakot követtek és követnek el.

A Hamász terroristái feldúlták az otthonokat, férfiakat gyilkoltak meg és nőket hurcoltak el Fotó: Middle East Images via AFP
A Hamász terroristái feldúlták az otthonokat, férfiakat gyilkoltak meg és nőket hurcoltak el Fotó: Middle East Images via AFP

A terrorszervezet továbbra is kitartóan tagadja, hogy milicistái szexuális bűncselekményeket követtek volna el a Dél-Izrael elleni támadás során vagy a túszokkal való bánásmód során, annak ellenére, hogy egyre több ilyen beszámoló lát napvilágot a túszok részéről.

Borítókép: Rengeteg sérülthöz és halotthoz hívtak mentőt a Hamász októberi terrortámadása után Izraelben (Fotó: AFP/Menahem Kahana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.