Elon Musk reagált arra, hogy az illegális migránsok is fegyvert hordhatnak maguknál

Az Egyesült Államokban az illegális migránsoknak egyre több jogot adnak, már a fegyvertartást is engedélyezik a papírok nélküli bevándorlóknak.

2024. 03. 19. 16:32
Az Egyesült Államokban óriási vita a fegyvertartás (Fotó: Frederic J. BROWN / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illegális bevándorlók mostantól viselhetnek fegyvert, döntött egy szövetségi bíró. Jelenleg úgy tűnik, hogy az illegális bevándorlóknak ugyanannyi joguk van, mint az amerikai állampolgároknak, de feleannyi felelősség nélkül – írja a Newsmax hírportál. A cikk sokakat felháborított a közösségi oldalakon, köztük Elon Musk amerikai–dél-afrikai milliárdos üzletembert, az X tulajdonosát. A Tesla alapítója maga is megosztotta az X-en a cikkről szóló bejegyzést.

Aggasztó

– fűzte hozzá szűkszavúan Elon Musk.

Mint ismert, Sharon Johnson Coleman amerikai kerületi bíró úgy döntött, hogy egy illegális bevándorló második alkotmánymódosításhoz fűződő jogai sérültek, amikor illegális fegyvertartással vádolták meg.

A szóban forgó ügyben Heriberto Carbajal-Floresről, egy illegális bevándorlóról van szó, akit egy olyan szövetségi törvény miatt vádoltak meg, amely szerint nem tarthatott volna magánál fegyvert és lőszereket. Coleman bíró azonban úgy ítélte meg, hogy ez a törvény Carbajal-Floresre alkalmazva sérti a fegyvertartáshoz való alkotmányos jogát.

A védelem csapata sikeresen érvelt azzal, hogy a kormány nem tudta bizonyítani, hogy a jogszabály hogyan igazodik a lőfegyverek szabályozásának amerikai történelmi hagyományaihoz, amit a Legfelsőbb Bíróság 2022-ben állapított meg. Azt állították, hogy a kizárólag az idegen származáson vagy állampolgárságon alapuló életfogytig tartó fegyvertelenítésnek nincsenek gyökerei az Egyesült Államok történelmében és hagyományaiban.

Figyelemre méltó, hogy Coleman bíró megjegyezte, hogy Carbajal-Floresnek nincs korábbi büntetőügye – legalábbis erőszakos bűncselekmény vagy fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény miatt. Még azt az állítását is elismerte, hogy kizárólag önvédelemre szerezte és használta a kézifegyvert egy dokumentált polgári zavargások idején.

Ennek az ítéletnek a következményei mélységesen aggasztók – vélekednek az emberek, köztük Elon Musk.

Azzal, hogy a második alkotmánymódosítás védelmét illegális bevándorlókra is kiterjesztette, a bíróság gyakorlatilag a nem állampolgárok jogait helyezte előtérbe az amerikai állampolgárok biztonságával szemben. Ez veszélyes precedenst teremt, amely a felfegyverzett illegális bevándorlók számának növekedéséhez vezethet, tovább veszélyeztetve az Egyesült Államok amúgy is feszült bevándorlás-ellenőrzési erőfeszítéseit.

A Newsmax szerint ezen túlmenően ez a döntés komoly kérdéseket vet fel a jogrendszer következetességével és koherenciájával kapcsolatban. Hogyan lehet indokolni, hogy alkotmányos fegyverviselési jogokat biztosítanak azoknak, akik szándékosan megszegték a bevándorlási törvényeket, miközben a törvénytisztelő állampolgároknak egyre inkább korlátozniuk kell a második alkotmánymódosítás szerinti szabadságukat?

Borítókép: Az Egyesült Államokban óriási vita a fegyvertartás (Fotó: AFP/Frederic J. Brown)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.