Háború Európában, már a nőket is katonának viszik az uniós országban

2026-tól kezdődően a dánoknál a nőknek is kötelező lesz a katonai szolgálat. Egyre nő a háború miatti félelem Európában.

2024. 03. 14. 7:20
Egykori lőszergyár Észak-Jyllandban, Dániában 2023. október 7-én. (Fotó: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború sok mindent megváltoztat. Dánia a nők katonai szolgálatra való behívását tervezi – jelentette be a dán kormány. Az északi ország így egyike lesz azon kevés államnak, ahol a nőket is besorozzák – írja a Politico brüsszeli hírportál.

Kép: Az egykori lőszergyár épülete Észak-Jyllandban, Dániában. Háborúra készülhet Dánia? (Fotó: HENNING BAGGER / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP)
Kép: Egykori lőszergyár Észak-Jyllandban, Dániában. Háborúra készül Dánia? (Fotó: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix via AFP)

 

A szilárdabb hadkötelezettségnek, beleértve a teljes nemek közötti egyenlőséget, hozzá kell járulnia a védelmi kihívások megoldásához, a nemzeti mozgósításhoz és fegyveres erőink felszereléséhez

 – mondta Troels Lund Poulsen védelmi miniszter a sajtótájékoztatóján.

Dániában egyébként a nők már korábban is jelentkezhettek katonai szolgálatra. 

Az északi állam a harmadik olyan ország Európában, ahol bevezették a sorkatonaságot a nőknek. Norvégia és Svédország ezt 2015-ben, illetve 2017-ben tette meg.

A dán hadsereg a hivatalos adatok szerint hét-kilencezer hivatásos katonából áll. Ehhez jönnek még hozzá az alapkiképzésen részt vevő sorkatonák. A kötelező katonai szolgálat pedig a 18 éven felüli férfiakra vonatkozik. Mivel azonban van elegendő önkéntes, nem minden fiatalt soroznak be. Ehelyett sorsolást rendeznek. A kormány most azt tervezi, hogy 2026-tól vezetik be a kötelező katonai szolgálatot a nőknek is – írja a BBC brit hírügynökség.

 

A háború miatt lépéskényszerben az európai országok

Mette Frederiksen miniszterelnök a haderővel kapcsolatos változásokról azt mondta: Dánia négyről tizenegy hónapra hosszabbítja meg a férfiak és a nők szolgálati idejét az ország hadseregének átalakításának részeként. 

Nem azért fegyverkezünk újra Dániában, mert háborút, pusztítást vagy szenvedést akarunk. Jelenleg újra fegyverkezünk, azért, hogy elkerüljük a háborút

 – mondta Frederiksen.

Az északi ország a NATO tagja, és Ukrajna fontos támogatója az orosz–ukrán háborúban. A közel hatmilliós összlakosságú ország katonai kiadásait Koppenhága a jelenlegi 1,4 százalékról a GDP kettő százalékára emelné, hogy teljesítse a katonai szövetség által meghatározott célokat.

De nem csak a dánok hoznak döntéseket az ukrajnai háború eszkalálódásától tartva. Mint arról a lapunk beszámolt a lengyelek már óvóhelyek építését tervezik. Lengyelország fővárosa, Varsó harmincmillió dollárt költ a következő két-három évben óvóhelyekre és egyéb biztonsági intézkedésekre. A helyzet komolyságát jelzi, hogy nemcsak óvóhelyekre költenek a lengyelek, hanem a kórházakat is felkészítik a fenyegetésekre, a lakosságot pedig felvilágosítják, hogyan kell vészhelyzetben eljárni. 

Macron csapatokat küldene Ukrajnába, az orosz elnök az atomfegyverek bevetéséről beszél

Az európai országok aggodalmát növelhetik az elmúlt időszakban hallott háborúpárti kijelentések, például Emmanuel Macron francia elnök ötlete, amely szerint akár nyugati katonákat is küldene Ukrajnába. Vlagyimir Putyin orosz elnök a minapi interjújában viszont úgy fogalmazott: Oroszország akkor lenne kész az atomfegyver bevetésére, ha az orosz állam létéről vagy a szuverenitásának és függetlenségének sérelméről lenne szó.

Borítókép: Egykori lőszergyár Észak-Jyllandban, Dániában 2023. október 7-én. (Fotó: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.