Terrorszervezetek célpontjaivá váltak az arab országok keresztényei

Fellángoló erőszak és folyamatos elvándorlás – ilyen kihívásokkal kell szembenéznie az arab világban élő nem muszlim lakosságnak. Tárik Meszár, az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója elemzésében kiemelte, a kisebbségeket különböző terrorszervezetek és milíciák vették célba, köztük az Iszlám Állam.

Forrás: Eurázsia Központ2024. 03. 19. 9:02
Libanoniak egy autóhoz rögzített Krisztus-szobor mellett Bejrútban 2016. április 29-én, az ortodox nagypéntek napján. Fotó: OLIVER WEIKEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sok, térségben élő keresztény aggodalommal tekint az iszlamista politika és pártok térnyerésére a XX. század utolsó harmada óta, tartva attól a potenciális veszélytől, amelyet ezek jelentenek teljes körű állampolgári jogaikra nézve” – emelte ki tanulmányában Tárik Meszár. Az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója arra mutatott rá, hogy a „politikai instabilitás és a háborúk közepette a vallási kisebbségek nagyobb erők közé szorultak, és egyre jelentősebb számban is emigráltak”. A különböző terrorszervezetek és milíciák ugyanis sorra vették őket célba és kulturális örökségüket is részben megsemmisítették, azzal vádolva a kisebbségeket, hogy a Nyugat szövetségesei.

Elég csak megemlíteni a polgárháborút és radikális dzsihadista csoportok térnyerését Szíriában, valamint Irak amerikaiak általi invázióját, majd az azt követő, felekezetek közötti erőszak kirobbanását és az Iszlám Állam terrorszervezet felemelkedését. De további töréspontok is kialakultak a térségben, mint például a török kormány és a kurd szeparatisták közötti erőszak, vagy a hosszú évtizedek óta meg nem oldódó izraeli–palesztin konfliktus

– sorolta a szakértő, hozzátéve: mindezek továbbra is hátrányosan érintik az arab nemzetállamok őshonos etnikai és vallási csoportjait.

Fotó: Eurázsia Központ 

Tárik Meszár szerint a nem muszlim csoportok üldöztetése legtöbbször nem állami szinten valósul meg. „Komoly problémát jelent, hogy az egyes kormányok uralma nem fedi le az adott ország teljes területét, ami az irányításukon kívül eső katonai szervezetek (milíciák) megerősödéséhez vezetett” – fogalmazott. Kiemelte, tovább rontja a helyzetet az is, hogy több országban nincs szekuláris vezetés, aminek következtében „a szélsőséges vallási gondolkodás túlzott befolyást gyakorol a közéletre, ami negatívan érinti a kisebbségi csoportokat”.

Az előbb ismertetett tényezők egyértelműen ösztönzik a kivándorlást Nyugat-Európába (pl. Egyesült Királyság és Svédország), az Egyesült Államokba és Kanadába, valamint Ausztráliába

– tette hozzá.

 

Az arab világ etnikai kisebbsége

Kurdok, asszírok, koptok és más csoportok is élnek az arab országokban az arab lakosság mellett. A régióban továbbá olyan vallási közösségek is jelen vannak, mint a keresztények, a zsidók, a szábeusok, a jezidik vagy például a bahá’iok – emelte ki Tárik Meszár. A történelem folyamán a mai arab országok területén élő nem muszlimok helyzete mindig is ingatag volt: a pozitív periódusok mellett voltak olyan időszakok is, amikor áldozatul estek mészárlásoknak, pogromoknak, valamint a marginalizálódás jelensége is sújtotta e közösségeket. A Közel-Keleten a XIX. századi oszmán reformok időszakáig a kisebbségek a muzulmánok által uralt birodalom védett alattvalói voltak, akiket vallási alapon különböztettek meg más polgároktól.

A XIX. századi oszmán reformmozgalmak, a népszuverenitás új eszméinek elterjedése, valamint a modern államrendszerek első világháború utáni megteremtése drasztikusan átalakította a korábbi állapotokat, és a különböző kisebbségek ideig-óráig megtapasztalhatták a nyugati típusú kisebbségpolitika hatásait

– hívta fel a figyelmet a kutató.

A biztonsági szolgálat emberei a tantai Szent György-templomban 2017. április 9-én, miután pokolgép robbant a kopt keresztény templomban a virágvasárnapi istentisztelet alatt Fotó: Haled el-Fiki / MTI/EPA

Az arab világban élő nem muszlimok a többség szemében gyűlölt közösséggé és az imperialisták kollaboránsaivá váltak, miután az Oszmán Birodalmat az első világháborút követően feldarabolták és a nyugati hatalmak mandátumterületeket szereztek.

„A nyugati hatalmak szakadékot teremtettek a többségi muszlim és a kisebbségben lévő keresztény, zsidó és egyéb csoportok között, majd a különféle gyarmatok és mandátumterületek megszűnésekor cserbenhagyták a modern arab országok nem muszlim lakosságát” – áll az elemzésben.

Tárik Meszár azzal zárta szavait, hogy az arab régió már évezredek óta az etnikai és vallási sokszínűség térsége, de a jelenkori politikai viszonyok bizonytalanná teszik a nem muszlim közösségek jövőjét, ami a több ezer éve létező őshonos népek eltűnését is eredményezheti.

Borítókép: Libanoniak egy autóhoz rögzített Krisztus-szobor mellett Bejrútban 2016. április 29-én, az ortodox nagypéntek napján (Fotó: MTI/EPA/Oliver Weiken)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.