Az iráni elnök nem köti Izraelhez az Iszfahán melletti hajnali robbanásokat

Egyetlen szóval sem említette az iráni elnök egy pénteki rendezvényen elmondott beszédében a néhány órával korábban a közép-iráni Iszfahán város közelében bekövetkezett robbanásokat, amelyeket egyelőre az iráni hatóságok sem kapcsolnak össze az Izraellel fennálló feszültséggel.

Forrás: MTI2024. 04. 19. 17:24
Iranian President Ebrahim Raisi Attending A Military Parade
Ebrahim Raisi (C) iráni elnök beszédet mond az iráni hadsereg napjának évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén 2024. április 17-én Teheránban. Fotó: Morteza Nikoubazl Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebrahim Raiszi államfő az északkelet-iráni Dámgán városban mondott beszédet több száz ember előtt. Az államfő csak nagyon röviden utalt a Közel-Kelettel kapcsolatos nemzetközi összefüggésekre. 

Az Izrael ellen intézett múlt hét végi iráni támadásról azt mondta, hogy „azzal megmutatták Irán tekintélyét, az iráni nép egységét és vasakaratát”, írta az MTI.

Iranian President Ebrahim Raisi Attending A Military Parade
Ebrahim Raiszi iráni elnök beszédet mond az iráni hadsereg napjának évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén 2024. április 17-én a teheráni hadsereg katonai bázisán (Fotó: NurPhoto/AFP/Morteza Nikoubazl)

Szavai szerint Iránban „minden ember és minden politikai párt egyetért abban, hogy a művelet megerősítette az iszlám köztársaság erejét és tekintélyét.

Irán a múlt hét végén drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen, megtorlásul amiatt, hogy április elején Izraelnek tulajdonított rakétacsapás érte damaszkuszi külképviseletét. A támadóeszközök nagy részét a levegőben megsemmisítették, lényegi károkat nem okoztak. Izrael ezt követően többször jelezte, hogy nem hagyja válasz nélkül az iráni akciót.

Péntek hajnalban erős robbanások hallatszottak a közép-iráni Iszfahán körzetében, egy katonai bázis közelében, és ezeket hírügynökségi jelentésekben – elsősorban magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva – Izraelnek tulajdonították. Hivatalos iráni tájékoztatás szerint a helyi légvédelem lépett működésbe, és drónokat semmisített meg. 

Egyelőre sem iráni, sem izraeli részről nem erősítették meg, hogy izraeli műveletről volt szó.

Az amerikai sajtóértesülések nem helytállók. Semmiféle külső légi támadás nem érte Iszfahánt vagy Irán bármely más részét

– jelentette ki Hoszein Dalirian, az iráni űrkutatási hivatal szóvivője.

„Csupán egy elhibázott és megalázó kísérletet tettek arra, hogy berepüljenek néhány drónnal, amelyet (az iráni légvédelem) lelőtt” – írta a szóvivő az X közösségi oldalon. Arra nem tért ki, hogy a berepülést ki hajtotta végre.

Iszfahán stratégiai városnak számít, ahol katonai bázisok találhatók, nukleáris kutatási és fejlesztési központok, és a hadsereg elitegységének, a Forradalmi Gárdának is ott van a támaszpontja.

Borítókép: Ebrahim Raiszi iráni elnök beszédet mond az iráni hadsereg napjának évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén 2024. április 17-én Teheránban (Fotó: NurPhoto/AFP/Morteza Nikoubazl)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.