Megkezdődik Trump büntetőügyének tárgyalása

Ma kezdődik Donald Trump volt amerikai elnök büntetőügyének tárgyalása New Yorkban. A várhatóan hat-nyolc hétig tartó eljárás középpontjában egy korábbi pornószínésznőnek kifizetett hallgatási pénz áll. A korábbi elnök minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

2024. 04. 15. 9:27
Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esküdtek kiválasztásával ma megkezdődik New Yorkban a Donald Trump volt amerikai elnök elleni büntetőper. Az amerikai történelemben ez az első eset, hogy egy volt államfő büntetőügyben áll a bíróság elé.

Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök. Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel

Az ügy középpontjában 130 ezer dollárnyi hallgatási pénz áll, amelyet állítólag Trump akkori ügyvédje, Michael Cohen fizetett ki Stormy Daniels korábbi pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztás előtt. A hallgatási pénz nem illegális az Egyesült Államokban, azonban amikor Trump visszafizette az összeget Cohennek, azt a könyvelésében jogi költségként tüntette fel, így most üzleti iratok szándékos meghamisításával vádolják – írja a BBC.

A vád még 2018-ban merült fel, de egészen tavalyig nem sok minden történt az ügyben. Ekkor lépett színre Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész, aki 2023. március 30-án hivatalosan is bejelentette a vádemelést. A tárgyalást – hogy, hogy nem – az idei elnökválasztási kampányidőszak kellős közepére tűzték ki, és ezen az illetékes bíróság Trump jogi csapatának beadványa ellenére sem volt hajlandó változtatni.

Érdemes pár szó erejéig kitérni Alvin Bragg személyére. A kerületi ügyész az Egyesült Államokban választott pozíció, Bragg kampányához pedig mintegy egymillió dollárral járult hozzá a Soros Györgyhöz köthető Color Of Change faji igazságszolgáltatást sürgető csoport – számolt be róla a Daily Mail brit napilap. Bragg már jelöltként nyilvánvalóvá tette, hogy megválasztása esetén fő feladatának tekinti majd a volt elnök elleni vádemelést.

A New York-i tárgyalás várhatóan hat-nyolc hétig tart majd, és annak során több tanút is meghallgatnak.

Donald Trump az ellene felhozott mind a 34 vádpontban ártatlannak vallotta magát. A republikánus párt valószínű elnökjelöltje szerint Biden emberei manipulálják az amerikai igazságszolgáltatást.

Ilyen választási beavatkozás még soha nem történt az USA-ban

– írta a közösségi oldalán a volt elnök.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.