Angyaltól angyalig zseblámpás túrán

A Nemzeti Örökség Intézete május 14-én, szombaton hetedik alkalommal rendezi meg az Emlékhelyek napját a nemzeti és történelmi emlékhelyeken. Országszerte izgalmas programokkal, ingyenes vagy kedvezményes árú belépőkkel várják az érdeklődőket az intézet kezdeményezéséhez csatlakozó emlékhelyek.

Magyar Nemzet
2022. 05. 12. 9:30
null
Angyali séta Fiumei úti sírkert 20220505 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lámpafénykoncert és egész napos tematikus séták a Fiumei úti sírkertben, terepfutás Abasáron, kőbe vésett történetek Győrben, katonai harctéri élet Pákozdon, Janus Pannonius arcainak bemutatása Pécsett, találkozás a fényben rejlő történelmi csodákkal Székesfehérvárott – csak pár program a sok közül, amit az idei Emlékhelyek napja kínál.
A nap során országszerte mintegy hatvan helyszín várja több száz programmal a látogatókat.

Az Emlékhelyek napja nyitórendezvénye 9 órakor lesz a tavalyi Év emlékhelye díjat elnyerő mohácsi nemzeti emlékhelyen, emellett Tatabányán a turulszobor mellett található skanzen egész nap ingyenesen látogatható, Szegeden A szegedi nagy árvíz és a Fogadalmi templom harangjai sétán lehet részt venni, Szigetváron egész nap népi játszóház és tárlatvezetés lesz a múzeumban és türbekiállítás a dzsámiban. A muhi csata emlékművénél többek között kun lovasok felvonulását, lovas seregrendező gyakorlatokat, lovas és gyalogos csoportok közös gyakorlását lehet megtekinteni.
Budapesten többek között az Országos Széchényi Könyvtár toronyraktárait lehet bebarangolni zseblámpával, a Műcsarnokban mindhárom kiállításra ötvenszázalékos kedvezményt biztosítanak a regisztrált látogatóknak, a Ludovikán csoportos vezetés keretében látogatható a Ludovika főépülete és a Ludovika huszárlovarda, a Vármúzeumban középkori élőzenével kísért tárlatvezetés lesz a Buda, a királyi méltóság széke és trónusa című állandó kiállításon.

Angyalok útján című éjszakai zseblámpás túra    Fotó: Bach Máté

A Fiumei úti sírkert programjai 15 órakor kezdődnek, tematikus sétán és kisvonatos túrán lehet felfedezni a sírkertet. 17 órakor átadják az Év emlékhelye díjat, este 20 órától pedig Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című albumának koncertje lesz az árkádsoron, amelyen többek között a sírkertben nyugvó költők alkotásai csendülnek fel. A koncert után a napot az Angyalok útján című éjszakai zseblámpás túra zárja. A sötét sírkertben a kivilágított angyalszobrok mellett Bolyki Sára énekének kíséretében lehet majd sétálni.

A Fiumei úti sírkert programjai ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Az Emlékhelyek napja elindításával a Nemzeti Örökség Intézetének az volt a célja, hogy az év egy napján az emlékhelyeké legyen a főszerep, hogy újra és újra bemutatkozási lehetőséget adjunk az identitásunk megalkotásában kulcssz­erepet játszó helyszíneknek. Mindenkit az elindulásra, az emlékhelyek sok-sok arcának megismerésére buzdítok, hiszen ezeknek a jeles helyszíneknek a megismerése nemzeti identitásunk erős alapja lehet

– emelte ki az Emlékhelyek napja kapcsán Móczár Gábor, az intézet főigazgatója.
A nap részletes programjai ITT megtalálhatók.

Borítókép: Angyaltól angyalig Bolyki Sára énekének kiséretében lehet sétálni (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.