Az utcán játszik Hobo a színházi olimpián

Április 13-án mutatták be a Nemzeti Színházban Hobo Az utcazenész című előadását, amit követően a 78 éves legenda az utcán készül előadni a darab „utcai” verzióját a színházi olimpia eseményei előtt. A rendhagyó előadásról a Nemzeti Magazinnak adott interjúban beszélt Hobo.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Magazin2023. 04. 14. 13:39
Hobo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utcazenész születésénél arra gondoltam, összerakok egy anyagot, és engedélyt kérek, hogy Kiss Zoli gitárossal Hobo-számokat játszhassunk az utcán.

Elhatároztam, hogy végigturnézom Budapestet, az összes kerületbe elmegyek úgy, hogy sem a helyszíneket, sem az időpontot nem hirdetem meg. Megállunk a Kőbánya-Kispest metrómegállónál, és ott nyomjuk – mondta Hobo a Nemzeti Magazinnak (az interjú ide kattintva olvasható). „Vesztére” beszélt erről Vidnyánszky Attilának is, aki pedig bátorította, hogy írjon az ötletből egy darabot, amit aztán Vidnyánszky rendezett meg.

Hobo (Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház)

A színházi olimpia előadásai előtt is tervez az utcán zenélni

Hogy hogyan formálódott az előadás a színpadra állítás során, arról ezt mondta: Mivel Az utcazenész bekerül a színházba, megváltoztattam az eredeti elképzelést. A darabban sűrítve mutatok be egy sorsot: a zenész a hatvanas években elkezdett Beatlest, Bee Geest játszani, aztán elment a Ki mit tud?-ra, a Táncdalfesztiválra, lemezhez jutott, sztár lett, kirúgták a zenekarból, szólósztárként is megbukott, kiment Nyugatra, az is kudarcos véget ért, és Magyarországon se jött össze a vendéglátózás.

Miután elárulta a családját, barátait, mindenkit, egyedül a zene maradt neki. Ül az utcán. És elmeséli a történetét.

Hobo arról is beszélt, hogy mindez nem a saját története: 
 

Ez a figura nem én vagyok, az én utam teljesen más.

Évtizedeket végigcsináltam ebben a szakmában, és azt kell mondjam, hogy sosem tartoztam és ma sem tartozom közéjük. Saját utam van, ami nem azt jelenti, hogy az jobb, csak teljesen más. Szeretném megmutatni, hogy jó néhány zenésznek min kellett keresztülmennie a betiltások, a megaláztatások, a beszervezések vagy a saját disznóságaik miatt – mondta Hobo a Nemzeti Magazinnak adott interjúban.

Az előadás az eredeti tervei szerint is látható-hallható lesz.

Mint mondta: Az a terv, hogy a nemzetis bemutató után a színházi olimpián játszom majd Az utcazenész utcai változatát, Hobo az utcán címmel. Ha egy vidéki színházban héttől fellép a híres külföldi színház, én valahol a járdán öttől adom elő a művészetemet. A régi nagy slágerek a magas jogdíjak miatt nem kerülhettek be az előadásba, ezért azok modorában írtam néhány újat. Nagyon bugyuták.

Ha a közönség meghallja, hogy én ott csiripelek, hát nem tudom, mi lesz.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

A borítóképen Hobo látható (Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.