Milyen volt vándorszínésznek lenni?

A Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában című kiállítás április 21-én nyitja meg kapuit a Bajor Gizi Színészmúzeumban, és egészen november 30-ig lesz látogatható.

Magyar Nemzet
Forrás: szinhaz.org2023. 04. 14. 9:30
színész
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petőfi élete során ő maga is több színházi szerepben kipróbálta magát: volt házi statiszta, színlapkihordó és mindenes a Pesti Magyar Színházban, színész, kardalos különböző vándortársulatokban, fellépett barátja, Egressy Gábor jutalomjátékán a már Nemzeti Színházra átnevezett Pesti Teátrumban, fordított és írt drámát, szavalta saját verseit.

színész
A színész Egressy Gábort ábrázoló metszet is a kor dokumentumai közé tartozik (Fotó: OSZMI)

A kiállításban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet csapata bemutatja a magyar színjátszás 19. század első felére jellemző struktúráját, a reformkor politikai célkitűzéseit segítő kezdeményezéseit, a színjátéktípusokat, szerepköröket, a játszóhelyeket, a társulatok szcenikai lehetőségeit, az ekkor használt gesztusnyelvet, a színészek társadalmi megítélését, Petőfi verseit is felhasználva. Megidézik az 1823–1849 között már működő kőszínházakat, felvillantva az előzményeket is.

A látogatók fölléphetnek a korabeli színpadra, fölpróbálhatják a reformkori jelmezeket, működésbe hozhatják a színpadi hangeffektusokat keltő eszközöket. Az utolsó terem a vándorszínészek életmódját teszi átélhetővé.

A társadalmi pártolás hiánya miatt a vándorszínészet léte történelmi szükségszerűség ekkor Magyarországon. A színészek arra kényszerültek – elsősorban a nemesség pártfogására számítva –, hogy a lakóhelyén, az ország- vagy megyegyűléseken és a vásárokon keressék fel a közönséget. A vándorszínészi lét – talán az 1950-es években keletkezett magyar filmeknek (Déryné, Liliomfi) köszönhetően – idealizált módon él az emlékezetben. Petőfi színházi életrajzát ezzel az idealizált képpel ütköztetve a kiállítás a magyar színjátszás e korai korszakáról kíván valós képet felrajzolni. A látványterv Mira János Jászai-díjas díszlettervező munkája.

A kiállítás megnyitója április 21-én 16.00-kor kezdődik. Az eseményt Szilágyi Márton, az ELTE egyetemi tanára celebrálja, köszöntőt mond az OSZMI igazgatója, Bodolay Géza. 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: A tárlat videókkal, fotókkal és látványos díszlettel várja az érdeklődőket (Fotó: szinhaz.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.