Ők kapták idén a Fonogram-díjakat

Huszadik alkalommal adták át a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat. A Fonogram-nap nevű interaktív műsorfolyam során az egyes zenei kategóriák nyerteseire izgalmas videók formájában derült fény. A huszonöt fős szakmai zsűri tizennyolc műfaji kategóriában ítélte oda az elismeréseket. A Mahasz emellett nyilvánosságra hozta azt is, hogy ki nyerte #azévslágere közönségszavazást.

Magyar Nemzet
2023. 04. 29. 21:00
Fonogram-díj
Forrás: Mahasz.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által rendezett eseményen tizenkét plusz egy hazai és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. A győzteseket online videókban jelentették be szombaton.

Fonogram-díj
Fonogram-díjat kapott a Hot Jazz Band együttes is. Forrás: Mahasz.hu

A zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló, összesen huszonöt tagú szakmai zsűri az első körös szavazás során a beérkezett, idén ismét rekordmennyiségű, több mint ezerötszáz nevezés közül választotta ki tizennyolc kategória öt-öt (holtverseny esetén hat-hét) jelöltjét. Közülük kerültek ki a második forduló voksainak összesítését követően a nyertesek.

Szakmai elismerésben részesült a hazai klasszikus pop-rock kategóriában a – mások mellett Tátrai Tibor által alapított – godfater. zenekar. A magyar modern pop-rock mezőnyben a Margaret Island győzedelmeskedett, az alternatív/indie-rock kategóriában a Platon Karataev, a hard rock/metal jelöltek közül a Depresszió zenekar lett a legjobb. Az elektronikus zenei produkciók közül Caramel és Willcox kapott elismerést.

Ritka, de nem példa nélküli a Fonogram-zsűri munkája során a szavazategyenlőség. 2023-ban holtverseny alakult ki a hazai rap/hiphop kategóriában, így Beton.Hofi Playbánia című albumát, illetve Majka és Molnár Tamás Azt beszélik a városban című közös dalát egyaránt szakmai díjjal jutalmazták.

A speciális zenei kategóriákban elismerést kapott idén László Attila, Peter Srámek (A Király filmzene), a Hot Jazz Band, a Subtones és Cserepes Károly.

A 2022-es év felfedezettje a Valkusz Milán és Marics Peti alkotta ValMar, míg az év hangfelvétele kategóriában közönségszavazás során a 4S Street Mesélek a bornak című dalára voksoltak a legtöbben.

A Fonogram – Magyar Zenei Díj nemzetközi kategóriáiban ők lettek a legjobbak: Bruce Springsteen, Ava Max, Tears For Fears, David Guetta, Kendrick Lamar, Ghost.

Az életműdíj, valamint a szakmai életműdíj nyertesét május 5-én jelenti be a Mahasz.

A Fonogram Magyar Zenei Díj évente megújuló arculatának és koncepciójának középpontjában 2023-ban a fenntarthatóság, a zene körforgása áll. A 2021-ben művészeti pályázat keretében újraálmodott, Sipos Balázs üvegművész által tervezett Fonogram-díj színvilága, annak egy-egy árnyalata, színátmenete határozza meg az utóbbi években a legrangosabb magyar zenei elismerés vizuális megjelenését. Az elmúlt években a díjak átadásához, szállításához előbb környezetbarát papírtasak, majd az állandó használatra tervezett vászontáska volt a díjtárgyak (papír) díszdobozának hordozója, s egyben a nyerteseknek ajándékozott Fonogram-mörcs.

A fenntartható működés szemlélete azonban nem áll meg a környezetünk védeleménél: magában foglalja minden évben a művészekért, alkotókért, a zene 365 napos körforgásáért érzett felelősséget is

 jelentette ki Szűts László, a Mahasz elnöke.

A Fonogram-díjról

A Mahasz három évtizede minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai elismeréseket. A Fonogram-díjat Arany Zsiráf díj néven a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek díjazására alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét.

A díjazottak listája ide kattintva érhető el.

Borítókép: A godfater. zenekar (Forrás: Mahasz.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.