Az utcazenész: Hobo is csatlakozott a színházi olimpiához

Április 13-án mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban a Hobo: Az utcazenész című előadást. A 10. színházi olimpia egyik programelemeként a legenda először Kecskeméten adta elő a produkció „utcai” változatát vasárnap, amit Vidnyánszky Attila rendezett. Az eredetileg a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyszínháza előtti térre tervezett koncertet a rossz időre való tekintettel a színház aulájában tartották meg, hatalmas érdeklődés mellett.

Horváth Péter
2023. 05. 15. 10:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan legendás Hobo-dalok csendültek fel a színházi olimpia tegnapi rendezvényén Kecskeméten, mint például a Hajtók dala, a Vadászat vagy a Mesél az erdő, de több új szám is elhangzott, köztük olyan, melyet még csak másodszor játszottak közönségnek.

hobo
Az utcazenészt a Nemzeti Színházban mutatták be az előző hónapban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

– 1955 körül a Moszkva téren, majd – miután onnan elzavarták – a Déli pályaudvarnál, a Vérmezőn játszott egy vénember, Rexnek hívatta magát. Akkor még nem tudtuk, hogy ez a „Királyt” jelenti. Büszkén énekelt, és nem kalap, hanem egy első világháborús katonasapka hevert a lába előtt. Fájdalom és szomorúság volt a szemében akkor is, amikor mosolygott. Nekem legjobban a „Snejder Fáni” tetszett, mert az utolsó strófánál mindig rám kacsintott. Schneider Fáni csak azt mondta: Nem kell néki piros szoknya, / Inkább kell néki gigerli, / Az őt jobban ingerli! Nem tudtam, mit jelent a „gigerli”, és az ingerlésről akkor még fogalmam sem volt, de úgy gondoltam, valami nagyon izgalmas valaki lehet. Azon a nyáron sokszor láttam az öreg Rexet, aki egy idő után megszokta, hogy gyakran lát, és volt, hogy odaszólt nekem: „Holnap a Batthyány téren leszek.” Őszre onnan is eltűnt, és hiába kerestem, sehol sem leltem nyomát. Tízéves voltam, és igazából ez volt az első koncertélményem. Erre fogok emlékezni, ha most a színházi olimpia szereplőjeként kiállok önök elé – vallotta Földes László Hobo a produkcióról.

 

Hobo előreláthatólag körbejárja majd a színházi seregszemléhez csatlakozó színházakat, de elsőként Kecskeméten volt látható. Az előadáson Kiss Zoltán működik közre gitáron.

 

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Hobo: Az utcazenész című produkció Kecskeméten (Fotó: A szerző felvétele)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.