Eszik Alajos grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás Csongrádon

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szegedi munkacsoportjának első rendezvényeként Eszik Alajos grafikusművész alkotásaiból nyílik Élet=rajz 70 címmel kiállítás pénteken a Csongrád Városi Galériában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 06. 17:00
Eszik Alajos egy korábbi tárlata
Érdeklődő Eszik Alajos egy korábbi tárlatán Forrás: MMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 14-én hetvenedik születésnapját ünneplő Eszik Alajos jubileumi tárlata az első olyan művészeti esemény a Dél-Alföldön, amely az MMA idén megalakult szegedi regionális munkacsoportjának támogatásával valósul meg  – közölte az MMA regionális munkacsoportja. 

Eszik Alajos
Eszik Alajos Forrás: MMA 

Eszik Alajos Kiskunfélegyházán született és Szegeden nőtt föl. Gyermekkora óta szenvedélyesen rajzol, és ezt a szenvedélyt éltető erőnek tartja. 1983-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, a sokszorosító grafika szakon. Mesterei Iván Szilárd és Raszler Károly voltak. Harminchat éven keresztül tanított a Képzőművészeti Főiskolán, majd annak jogutódján, a Képzőművészeti Egyetemen. Egy évtizedig óraadó tanárként dolgozott a szegedi egyetem művészeti tagozatán.

Grafikusművészként határozza meg magát, aki az összes hagyományos grafikai technikával – rézkarc, aquatinta, mezzotinto, hidegtű, litográfia, szitanyomat, linómetszet – dolgozik, és tanítja is ezeket. Ezenkívül fest is akvarellel, olajjal, de elsősorban rajzoló embernek tartja magát.

Munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a Pécsi Modern Képtár, az Óbudai Múzeum, a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, a Szolnoki Damjanich János Múzeum gyűjteményében és a Képzőművészeti Egyetem Archívumában.

Csongrádhoz hosszú kapcsolat fűzi a május 24-én az MMA levelező tagjává választott művészt. Három önálló kiállítása volt a városban, ösztöndíjasként dolgozott a művésztelepen, és egyetemi osztályaival nyári gyakorlatokon is rendszeresen járt a Tisza-parti városba. A Szög-art művészeti egyesületnek alapítója és máig aktív résztvevő kiállítója.

A július 25-ig látogatható kiállításon főleg az utolsó két-három évben készült munkái láthatók.

Borítókép: Látogató Eszik Alajos egy korábbi tárlatán (Forrás: MMA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.