Esterházy-zarándoknap Alsóbodokon

Isten szolgája Esterházy János mártírhalálának 66. és Paulisz Boldizsár, az Esterházy János Zarándokközpont alapítója elhunytának 5. évfordulója alkalmából a közép-európai népek megbékélésének és kiengesztelődésének szándékával szervez zarándoknapot az Esterházy János Zarándokközpont szombaton, a felvidéki Alsóbodokon.

2023. 09. 12. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alsóbodok a zoboraljai magyar települések szíve. A Zobor-hegy, a csitári hegyek és Gímes hegyének vonulatától délre fekvő település Esterházy János felvidéki mártír politikusnak is kedvelt helye volt. Erre a domboldalra és dombtetőre épült az Esterházy-kálvária és -kápolna is. A keresztút tizennégy fából faragott stációja a völgyben lévő Esterházy Emlékmúzeumtól indulva vezet végig Esterházy János szenvedéstörténetén. 

zarándoknap
Esterházy János a felvidéki magyarságnak szentelte az életét (Forrás: Facebook)

Zarándoknap Alsóbodokon

„A hitvalló egyház mártírjai összekötnek bennünket!” – mottóval megszervezett zarándoknap vigíliáján, szeptember 15-én 17.30-kor zarándokszentmise várja az érkezőket. Ezt követi Örömút címmel Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész fotókiállítása, amelyet Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész nyit meg. Este kilenctől esti gyertyafényes keresztútjárás, majd imavirrasztás lesz a békéért.

Szombaton, az Esterházy János Zarándokközpont búcsúnapján, Babindál község Szent Imre-templomától indulnak a harmadik Esterházy János gyalogos zarándoklat résztvevői. Érkezésük az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontba 11 órakor várható, ahol lelki program várja a résztvevőket. Túri Török Tibor szobrászművész, Madarász Róbert, a Mariánum Iskolaközpont igazgatója, Somogyi Alfréd, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja, Szilvási Zalán mérnök, Csókai András agysebész és Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője Isten szolgája Esterházy János köztünk való jelenlétéről és mához szóló üzenetéről tesznek tanúságot.

Majd Esterházy Jánosról szóló versekkel és az elfeledett szentekről szóló litániával bővített szakrális énekbemutatóval lép fel a Fölszállott a páva tehetségkutató vetélkedő két győztese, Haraszti Júlia és Haraszti Mária. Jelen lesz a Remény című katolikus hetilap, amely 33 éve áll a felvidéki hívők szolgálatában. Délután lesz A hűség keresztútjának imádságos bejárása és az Esterházy János-emlékérem ünnepélyes átadása. Ezt követően, 15 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be, amelynek főcelebránsa a cseh prímás delegátusa Zdeněk Wasserbauer prágai segédpüspök lesz. A szentmisét a közép-európai népek megbékéléséért, az ukrajnai békéért és Isten szolgája Esterházy János lelki üdvéért ajánlják fel. A napot a nagycétényi citerazenekar koncert fellépése zárja. Az ünnepi szentmisét élő egyenes adásban közvetíti a felvidéki és a magyarországi Mária Rádió.

Borítókép: Az alsóbodoki Szent Kereszt felmagasztalása kápolna (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.