Új stratégiai irányok a Magyarságkutató Intézetnél

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke kifejtette, miért fontos, hogy minden magyar ember ismerje történelmünk sorsfordító mozzanatait: a régmúlt eseményeinek, azok következményeinek, a nemzedékek tapasztalatainak és gondolkodásmódjának, életvitelének és életszemléletének ismerete nélkül ugyanazon hibákat követnénk el a jelenben. Az intézet tevékenységeit és céljait kifejező legfontosabb gondolatot az Első Kézből című videó-interjúsorozat legújabb adásában ismertette.

Forrás: MKI2023. 09. 22. 8:00
Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke
Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke Forrás: Magyarságkutató Intézet (MKI)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós tiszteletbeli elnöki kinevezése mellett 2023. március 13-tól a Magyarságkutató Intézet főigazgatójaként vezeti az intézményt. Örömmel számolt be az elmúlt hónapok eredményeiről, az intézet szakmai életének fontos mérföldköveiről. 

Kásler Miklós átadja a restaurált hun üstöt Szainnjambú Baatardzsavnak, Mongólia magyarországi nagykövetének (b) a Magyarságkutató Intézetben
A Magyarságkutató Intézet a magyar–mongol kapcsolatokat is erősíti (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

– Nagyon jelentős változások vannak. Rendeztük a Tudományos Tanácsadó Testület helyzetét. A legnevesebb, legkiválóbb, sokszor bizonyított Széchenyi-díjas magyar tudósokat hívtam meg. Teljesen egyértelműen tisztáztuk a tudományos etika paramétereit és az emberit is, ami elvárható a Magyarságkutató Intézetben. Alapvetően lényegesnek gondolom az Eszmetörténeti Kutatóközpont tevékenységének fokozását, mert a gondolkodásmód megismerése 30-35 nemzedék tapasztalatának az átadását jelenti. Kiemelt témának gondolom a nagy fejedelmek önismeretének, önazonosságának, küldetéstudatának a vizsgálatát, elhelyezését a kor viszonyai között – számolt be a főigazgató. 

Mindezek mellett olyan fontos témákat emelt ki, mint a Szent István királyunk előtti kereszténység Magyarországon, Szent István törvényei és intelmei, a Szent Korona-eszme eredetének feltárása, valamint a II. András nevéhez kapcsolódó Andreanum.

A történelem olyan fontos momentumaira és folyamataira tért ki, amelyek aktuálpolitikai jelentősége kétségtelen és sokat meríthet ismeretükből a mai kor embere. 

Az említett témák vizsgálata mellett a Magyarságkutató Intézetben töretlenül folynak a korábban megkezdett kutatások, mint például az abasári feltárás vagy a székesfehérvári osszárium leleteinek archeogenetikai vizsgálata. Az intézet számos érdekfeszítő, a nagyközönség számára is nyilvános konferenciával, előadással készül, valamint építi a hazai és nemzetközi tudományos kapcsolatokat
 

A Magyarságkutató Intézet a jövőben is folyamatosan beszámol a tudományosan megalapozott kutatási eredményekről és az intézet szakmai és kulturális terveinek alakulásáról. 

 

Borítókép: Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke (Forrás: Magyarságkutató Intézet)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.