Pósa Zoltán 75 éves

A József Attila-díjas íróval, újságíróval a Magyar Demokrata készített interjút, amelyben visszaemlékezett karrierjének kezdeti szakaszára.

Forrás: demokrata.hu2023. 10. 06. 21:00
Pósa Zoltán író, újságíró
Pósa Zoltán író, újságíró Fotó: Nagy Norbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pósa Zoltán Debrecenben született és ott is járt egyetemre magyar-német szakra. Pályája kezdetére így emlékszik vissza:

A szüleim tanáremberek, ők azt látták volna szívesen, ha én is pedagógus leszek, vagy nyelvész. Egyszer, ez tényleg szó szerint így történt, elaludtam, és álmomban megszólalt egy hang, amit az Úr hangjának tekintettem, hogy fiam, belőled vagy író lesz, vagy csavargó, vagy senki. Fölkeltem és közöltem anyámmal, hogy én író leszek. A kommunizmusban, kérdezte, a te világnézeteddel akarsz író lenni? Soha nem fogsz befutni. Nem baj, mondom, azért van asztalfiók is, oda kezdek írni.

Ez tizenötéves korában történt, és Pósa Zoltán azóta ír. Bár még eleinte az asztalfióknak, később pedig az egyetemi alkotókörökben olvasta fel verseit. Többek között az egyetemen találkozott élete meghatározó szereplőjével, Barna Mártával is, akit feleségül vett.

Ezután jöttek a küzdelmes évek, írásai közül a rendszerváltás előtt egyetlen egy, az Ama török című kötet tudott megjelenni 1985-ben. Alkotásainak nagy része reflexió az előző rendszerről. Azt, hogy az új világrendről mit gondol, tömören úgy foglalta össze: 

Rá kellett ébrednem arra, hogy ebben a mostani fölkavarodott világban 2010 óta tulajdonképpen mi vagyunk az európai kultúra őrzője, a kereszténység védőbástyája. Ennyire jó bizonyos értelemben soha nem volt, de ennyire rossz sem, mert ami körbevesz bennünket, magyarokat, az rettenetes. Erről írtam egy regényt, Hűséges szökés és hűtlen visszatérés a címe, 2018-ban jött ki.

Az íróval készült teljes interjú itt olvasható.

Borítókép: Pósa Zoltán író, újságíró (Fotó: Nagy Norbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.