A Trónok harca írója szinte semmit nem haladt következő regényével

G. R. R. Martin ismét bepillantást adott, hogy áll a 12 éve húzódó munkával.

2023. 11. 23. 13:51
2022 Comic Con International: San Diego - "House Of The Dragon" Panel
Kevin Winter/Getty Images/AFP
SAN DIEGO, CALIFORNIA - JULY 23: George R.R. Martin speaks onstage at the "House of the Dragon" panel during 2022 Comic Con International: San Diego at San Diego Convention Center on July 23, 2022 in San Diego, California. Kevin Winter/Getty Images/AFP (Photo by KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már tizenkét éves késésben vagyok ezzel az átkozott regénnyel, küszködök vele. Már van vagy 1100 oldalam, de még több száz vár rám – panaszolta G. R. R. Martin még egy november eleji beszélgetésben, amikor arról kérdezték, hogy áll a Trónok harca című sorozat következő részével. Az író hozzátette, talán mikor elkezdte a történetet, rövidebb könyveket kellett volna írnia. Állítása szerint ez most a legfőbb dolog, ami meghatározza a munkáját.

Ezek alapján azonban lényegében semmit nem haladt az utóbbi évben.

G. R. R. Martin tavaly decemberben azt nyilatkozta, hogy az 1500 oldalasra szánt könyv 75 százalékával elkészült – tehát nagyjából ugyanígy állt. Augusztusban a hollywoodi sztrájkok miatt felcsillant a remény, hogy több ideje marad írásra, és ő maga is azzal nyugtatta rajongóit: „És igen, igen, természetesen dolgozom A tél szelein. Majdnem minden nap. Írok, újraírok, szerkesztek, és megint csak írok. Biztosan haladok. Nem olyan gyorsan, mint szeretnék… És biztosan nem olyan gyorsan, mint ti szeretnének. De legalább haladok.”

A tűz és jég dala széria előző, ötödik kötete még 2011-ben jelent meg, a szerző tehát immár tizenkét éve gyötrődik a több mint 1500 oldalasra szánt szövegen. A rajongók eleinte megértéssel fordultak a tempóhoz, különösen miután az HBO nagy sikerű sorozatot forgatott a Trónok harcából, ami érthető módon elvonta a forgatókönyvíróként is közreműködő szerző figyelmét. Idővel azonban a televíziós show utolérte, majd leelőzte a könyveket, és négy éve már, hogy az utolsó epizódot is levetítették.

A több mint egyórás műsorban egyébként G. R. R. Martin és Bernard Cornwell, Az utolsó királyság alkotója a vendégek. Szó esik többek között a karakterek haláláról, a történelem szerepéről, és hogy ha regényeik két legjobb harcosa összecsapna, ki nyerni az ütközetet.

 

Borítókép: G. R. R. Martin író. (Fotó: Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.