Január 10-én kezdődik a 15. Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál

A világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjén idén több mint ötven produkcióban mintegy száz artista vesz részt a világ minden tájáról. A versenyprogram mellett tudományos konferenciára és kiállításmegnyitóra is sor kerül a 15. Budapest nemzetközi cirkuszfesztiválon.

2024. 01. 04. 7:30
Januárban kerül megrendezésre a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Januárban kerül megrendezésre a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Forrás: Fővárosi Nagycirkusz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál január 9-én nulladik nappal, a Baross Imre Artistaképző Akadémia Diótörő diadala című előadásával kezdődik a Hippodromban. A hivatalos versenyprogram január 10-én kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban egy Hollywoodot idéző Red Carpet Show-val, amelyen ünnepélyes keretek között vonulnak be a cirkuszfesztivál artistaművészei. A show rendezői a többszörös Guinness-rekorder és Érdemes Művész Rippel Brothers.

A Fővárosi Nagycirkusz egyik előadásának nyitánya
A Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál ismét látványos előadásokat ígér (Fotó: Urbán Ádám)

 

A Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje, amelyet kétévente rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban. 

Az eseményen minden évben jelen vannak a legkiválóbb cirkuszigazgatók, művészeti vezetők. Az első budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg, két évvel később már nemzetközi sztárvendégeket is meghívtak, 2002 óta pedig magyar gálát is tartanak a fesztiválon.

Immár hagyományosnak tekinthető tudományos programok is színesítik az eseményt, hiszen a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban komoly kutatómunka is folyik.

Az European Circus Association (Európai Cirkuszi Szövetség, ECA) 2016, 2018 és 2020 után idén már negyedik alkalommal tartja meg nemzetközi cirkuszi-szakmai-tudományos konferenciáját, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál kiemelt programjaként. A január 11-én a Vajdahunyad várában megrendezendő konferencia a cirkuszi kultúra aktuális európai kérdéseit járja körül. Az ECA jóvoltából izgalmas hazai és külföldi cirkuszi gyakorlatok megismerésére és szakmai párbeszédre nyílik lehetőség több aktuális témában, mint például az állatjólét, a cirkusz kulturális elismertsége, az artisták mobilitásának szabályozása, az utazó cirkuszos gyerekek oktatása, a cirkuszpedagógia, a felsőoktatás és a cirkuszi muzeológia. A Cirkusz, oktatás, örökség – ECA nemzetközi tudományos konferencián 9 országból 17 előadó számol be saját cirkuszkutatási eredményeiről magyar, angol, francia, orosz és német nyelven.

A konferencia bárki számára nyitott, a részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges, angol, francia, német, orosz és magyar szinkrontolmácsolás biztosított.

A délelőtti szekcióban több előadásban is hangsúlyos a cirkuszi oktatás és képzés számos innovatív területének bemutatása, az óvodáskortól egészen a szakirányú egyetemi művészeti diplomákig, a közönségnek szervezett beavató és rendhagyó óráktól kezdve egészen a cirkusz által képviselt értékek pedagógiai vonatkozásaiig, mint amilyen például a felelős állattartás vagy az „audionarrált előadások”.
A konferencia délutáni szekciójának fő témája az egyre fontosabb kulturális értékmegőrzés kérdésköre. A 2003-as UNESCO egyezmény szerint kiemelten fontos közös kulturális örökségünk megőrzése és minél szélesebb körű láthatóvá tétele. Ebben fontos szerepe van a cirkusznak, Magyarország pedig az élvonalban jár az ilyen irányú kezdeményezések tekintetében: hazánk a világon az elsők között helyezte a cirkuszművészetet a nemzeti kulturális örökségek listájára.

Január 11-én szintén a Vajdahunyad várában 12 órától várható a Csodálatos cirkuszvilág – nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitója is. 

A 15. Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál tárlatán először lesznek együtt láthatók a magyar artistaművész dinasztiák, különleges artista relikviák és történetek, a hazai világszám produkciók történeti dokumentumai, valamint a cirkuszi képzőművészet és filmművészet jeles alkotásai. A kiállítás találkozási lehetőséget teremt a nemzetközi cirkuszi örökség legkiválóbb külföldi gyűjtőivel, gyűjteményeivel és múzeumaival, egyben betekintési lehetőséget kínál a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum gyűjteményeibe és tudományos munkájába is.

Borítókép: Januárban rendezik meg a XV. Budapest nemzetközi cirkuszfesztivált (fotó: Fővárosi Nagycirkusz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.