Jövőben játszódó történetek

A jól ismert Star Trek-sorozat máig töretlenül sikeres. A 60-as, 70-es években kezdődő népszerű sci-fi filmsorozat hatalmas rajongótábort tudhat magáénak. A jövőben játszódó történetek eddig összesen 13 mozifilmet, tíz tévésorozatot, 37 évadot és nagyjából nyolcszáz epizódot számlálnak.

Forrás: BBC2024. 02. 25. 10:00
Jövőben játszódó történetek
Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga Gene Roddenberry, a televíziós sorozat megalkotója sem gondolta, amikor 1964-ben papírra vetette a Star Trek első epizódjainak forgatókönyvét, hogy még ötven év múlva is sikeres lesz. Nehezen indult ugyanis, több neves stúdió is visszadobta a már leforgatott anyagot. Végül az NBC berendelt egy második pilotot, majd további háromévadnyi epizódot, de a sorozat a folyamatosan csökkenő nézettségi adatok miatt három évvel az indulása után abbamaradt. Az idő azonban Roddenberryt igazolta: a hetvenes években a holdra szállás, a rohamos iramban fejlődő űrprogram és a gyakori ismétlések miatt a jövőben játszódó történetek egyre nagyobb rajongótábort szereztek maguknak. A Star Trek 1979-ben új erőre kapott és a világ legismertebb és legrégebben futó televíziós sci-fi-sorozata lett. Ez kulturális jelenséggé és külön univerzummá nőtte ki magát, könyvekkel, mozifilmekkel, játékokkal és óriási rajongótáborral. 

Jövőben játszódó történetek
A jövőben játszódó történetek sikere. Fotó: Getty Images

Jövőben játszódó történetek

Gene Roddenberry egy olyan sorozatot képzelt el, amelyben kaland, romantika és tudományos ismeretterjesztés együtt van jelen. Történeteit nem a jelenbe, hanem a távoli jövőbe helyezte. A filmek a harmadik világháború után játszódnak, az emberiségnek sikerült kiemelkednie ebből a kataklizmából, és felismerve saját gyengeségeit igyekszik a problémákat diplomatikus úton megoldani. 

A legsikeresebb alkotások még akkor is képesek túlélni és új közönséget elérni, ha jóslataik valótlannak bizonyulnak. Például George Orwell 1984 című művének víziója sem valósult meg a címadás évében, és Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia bolygóközi utazása sem létezett az új évezredre. Ez igaz a Star Trekre is, az idővonalon több előre jelzett esemény valótlannak bizonyult.

Az 1960-as évek eredeti sorozatában az „Eugenics Wars”-t vizionálta, amely az 1990-es években az emberi géntechnológia kísérletei miatt alakul ki. A későbbi részek még keményebb időket jósoltak, a tervek szerint 2026-ban kezdődik a harmadik világháború, amit az „atom utáni horror” korszaka követ. Ezek a végzet-előrejelzések kulcsfontosságúak a franchise háttértörténetében, felvázolják az emberiség nehéz útját az idealista 23. és 24. századba, ahol a Star Trek játszódik. 

jövőben játszódó történetek
Fotó: Getty Images

 

Disztópikus víziók

 

Az 1990-es években a Star Trek sorozat, a Deep Space Nine a 2024-es hajléktalanság disztópikus vízióját jósolta, amely párhuzamot mutat a valósággal. Bár ilyen mértékben valótlannak bizonyultak, az epizódok allegorikus igazságot hordoznak azzal kapcsolatban, hogyan közelíti meg az Egyesült Államok a hajléktalanságot.

A problémával az 1995 januárjában sugárzott Múlt idő című kétrészes epizód foglalkozik. Rudy Giuliani politikáját is idézik, aki az 1990-es években New York polgármestereként el akarta távolítani a látóköréből a hajléktalanokat. Tette ezt annak ellenére, hogy néhány évvel korábban Ronald Reagan elnök aláírta Stewart B. McKinney hajléktalanok segélyezéséről szóló törvényét, amely szövetségi pénzt biztosított a hajléktalanprogramokhoz. Bár nincsenek fallal körülvett erődök, ahol erőszakkal bebörtönöznék az otthontalanokat, engedélyezett táborhelyük van. Például az új-mexikói Las Crucesben a Camp Hope néven ismert területen felállíthatják sátraikat, és hozzájuthatnak folyóvízhez és áramhoz. 

A Star Trek szerint a holnap jobb hely lehet, ha okosak vagyunk, ha keményen dolgozunk, és ha etikusak, együttérzők és befogadók vagyunk.

Úgy tűnik, sok nagyszerű tudományos-fantasztikus alkotáshoz hasonlóan a Star Trek továbbra is fennmarad. 

Borítókép: A Star Trek víziója (Fotó: Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.