A top öt legjobb húsvéti film

A hosszú hétvégét átívelő húsvét alatt idén is bőven lesz lehetőségünk olyan filmeket megnézni, amelyek a rendkívül szerteágazó ünnepkört érinti. Összegyűjtöttük: ezek a legjobb húsvéti filmek.

2024. 03. 30. 7:00
a legjobb húsvéti filmek
A hétvége a legjobb alkalom a családi filmezésre. Fotó: Science Photo Library via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen a hívők ekkor Jézus Krisztus feltámadását ünneplik, aki elhozta a fényt az emberek számára (ezt jelképezi a katolikusoknál a nagyszombati tűzszentelés szertartása is). A fény eljövetele ugyanakkor a tavaszt is jelenti, amikor a nappalok végre hosszabbodni kezdenek, a természet újjáéled a téli kényszerpihenő után. Ezt ősidők óta ünnepli az emberiség, így a húsvét valójában önmagán túlmutató esemény.

húsvéti filmek
A húsvét az egyik legszínesebb ünnepünk. Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda

A legjobb húsvéti filmek éppen a fentiek miatt alapvetően két kategóriába sorolhatók: vannak a vallási tematikájú alkotások és a könnyedebb hangvételű, főleg gyerekeknek készült filmek, amelyek jellemzően a húsvéti nyuszit állítják középpontba. Szaporasága miatt a nyúl (a tojás mellett) ősi termékenységi szimbólum, amely a tavasszal eljövő (vagy legalábbis remélt) bőséget jelképezi.

 

1. A passió

A húsvéti filmek között külön kategóriát jelentenek a Krisztus szenvedéstörténetét, keresztre feszítését és feltámadását feldolgozó filmek. Közülük az egyik legismertebb a Mel Gibson által rendezett, 2004-ben bemutatott A passió, amely Jézus életének utolsó 12 óráját dolgozza fel, Jim Caviezellel a főszerepben. A bemutatásakor jókora visszhangot keltett film fő jellemzője, hogy szépítés nélkül, meglehetősen naturalisztikusan jeleníti meg a történetet. Sokan ezért is bírálják, mondván, túl durva és túl véres, de ha belegondolunk, a valóság éppen ilyen drámai lehetett, így válik valóban átérezhetővé a szenvedés, amit Krisztus az emberekért vállalt.

 

2. Ben Hur

Az 1959-ben készült filmklasszikust minden húsvétkor műsorra tűzi valamelyik tévécsatorna (idén március 29-én és 30-án az M5), hiszen éppen Jézus idején játszódik a Pilátus vezette Júdeában, a Római Birodalom egyik provinciájában. A 212 perc hosszú Ben Hur a legek filmje, hiszen amellett, hogy főszereplője a színészlegenda, Charlton Heston, 11 Oscar-díjat nyert, és ezt a rekordot azóta sem tudta megdönteni egyetlen más alkotás sem (csak megismételni: a Titanic 1997-ben és a Gyűrűk Ura: A király visszatér 2003-ban). A film azért is zseniális, mert úgy jelenik meg az őskereszténység és a csodákat tévő Krisztus, hogy a történet fő szála mégsem ez, hanem a zsidó herceg, Judah Ben Hur rabszolgasorba jutásának, kiszabadulásának és bosszújának története.

 

3. Jézus Krisztus szupersztár

Andrew Lloyd Webber rockoperájának 1973-as filmváltozata már átvezet bennünket a könnyedebb műfajokba, hiszen Jézus történetét musical formájában dolgozza fel. A feldolgozás érdekessége, hogy a Jézust eláruló Júdás a szokásosnál kiemeltebb szerepet kap benne, hiszen már a film elején láthatjuk őt egy dombon ülve, amint Jézust és tanítványait figyeli. A mára igazi klasszikussá vált alkotás modern külsőségek közepette, akkoriban újszerűnek számító látványvilággal jeleníti meg a tragédiát, belecsempészve az akkor épp fénykorát élő hippi kultúrát.

 

4. Hopp

Az animációs technikát az élőszereplős filmalkotással elegyítő, 2011-es Hopp igazi húsvéti gyerekfilm, amely a húsvét köré épült mesevilágot szövi tovább. Főszereplője Husi, a húsvéti nyúl tinédzser fia, aki lázadó módon nem akar apja örökébe lépni, ehelyett elhatározza, hogy dobos lesz egy rockzenekarban. Útközben azonban elüti egy autó, melynek sofőrje, Fred egy nem várt feladattal találja magát szembe: úgy alakul, hogy Husival együtt meg kell mentenie a húsvétot. 


 

5. Az öt legenda

A 2012-es animációs filmet húsvétkor és karácsonykor is le lehetne vetíteni, ugyanis története szerint a gyerekálmok szereplőinek, így a Húsvéti Nyuszinak, a Mikulásnak, a Fogtündérnek és a Homokembernek össze kell fognia, hogy megmentsék az álmokat a gonosz mumustól, Szuroktól, aki rémálmokat akar rászabadítani a gyerekekre. Az őrzők mellé csatlakozik Dér Jankó is, így ötük feladata, hogy a sötétség helyett visszahozzák az örömöt a gyermekek álomvilágába.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.