Sosem látott barlangrajzokat tártak fel Spanyolországban

Az elmúlt évek egyik legnagyobb prehisztorikus barlangrajzegyüttesét tárták fel nemrég spanyol és brit tudósok. A Valencia közelében található, ötszáz méter hosszú Cova de les Dones barlangban a Zaragozai és az Alicantei Egyetem, illetve a Southamptoni Egyetem munkatársai vizsgálódtak még 2021-ben, és véletlenül fedezték fel a különleges leletet. Kutatásukat a napokban publikálták az Antiquity című folyóiratban.

2023. 09. 22. 5:10
Lugas barlangrajz
Forrás: Ruiz Redondo/Barciela/Martorell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aitor Ruiz-Redondo, a Zaragozai Egyetem régésze nemrég úgy nyilatkozott: amikor a falakon egy rég kihalt bikát láttak, rögtön tudták, hogy valami fontossal van dolguk, azonban a leletegyüttes valódi nagyságát csak jóval később látták. A több mint száz, egyedi festési technikával vagy véséssel készült prehisztorikus rajz a legnagyobb archeológiai felfedezés az atxurrai lelet 2015-ös megtalálása óta (ekkor hetven, 12 500–14 500 éves barlangrajzot fedeztek fel háromszáz méter mélyen), és egyedülálló az Ibé­riai-félsziget ezen részén.

Cave paintings found in the Cave of Altamira.
Spanyolország leghíresebb barlangrajzai az Altamira-barlangban találhatók. Forrás: Universal History Archive

Ugyan a mai Spanyolország területén, illetve Franciaországban számos paleolit barlang található (leghíresebbként az Altamira és a ­lascaux-i barlang), ám többségük északabbra fekszik a Cova de les Donestól, esetleg egészen délen, Andalúziában. Kelet-Ibériában még soha nem találtak legalább 24 ezer éves leletegyüttest, ami azért is érdekes, mivel a barlang környéke hosszú évek óta kedvelt kirándulóhely, és gyakran látogatják hegymászók és felfedezők is.

A lelet további különlegességét adja a használt festési technika. A néhány véset kivételével a többség agyagfestéssel készült, ami rendkívül ritka ebben a korszakban. Elődeink egyszerűen belemártották ujjukat és a tenyerüket az agyagba, majd végighúzták kezüket a falakon. A barlang nedves környezetének köszönhetően száradhattak meg rendkívül lassan a festmények, ami megakadályozta, hogy az agyag lehulljon a kőfalakról. Bizonyos rajzokat kalcitréteggel is bevontak, ami segítette a képek megőrzését. Összesen legalább 19-féle állatábrázolás látható, köztük tehenek, lovak, bölények, őzek és egy már kihalt bikafajta.

A régészek szerint folytatódnak a kutatások, úgy vélik, még számos rajzot fedezhetnek fel a környéken. Valószínű, hogy idővel ki is építik majd a Cova de les Donest, ami újabb látványosságot ad Valencia amúgy is nyüzsgő turizmusának.

Borítókép: Újonnan felfedezett barlangrajzok Cova de les Donesban (Fotó: Barciela/Martorell/Ruiz Redondo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.