Tévedtek, még sincs meg a tömeges elefántpusztulás oka

Továbbra sem tudják, miben pusztult el több száz elefánt az afrikai Gabonban, a hatóságok azonban már kizárták annak lehetőségét, hogy mezőgazdaságban használatos kemikáliák okozták volna a tömeges pusztulást.

Forrás: MTI2020. 08. 09. 11:13
null
Maun, 2020. július 3. Légi felvétel egy ismeretlen okból kimúlt elefántról az Okavango folyó deltája vidékén, az észak-botswanai Maun város közelében 2020. július 3-án. A térségben eddig több mint 350 tetemet számoltak össze. A hatóság kizárta, hogy orvvadászok állnának a tömeges pusztulás hátterében, mivel az agyarokat nem távolították el. Az elefántpusztulás vizsgálatára begyûjtött minták elemzését három helyszínen, Zimbabwében, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kanadában végzik. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezetvédelmi minisztérium szombati tájékoztatása szerint kilenc növényvédőszert, illetve más, mezőgazdaságban használt vegyszert vizsgáltak meg, de a teszteredmények szerint egyik sem okozhatta a több száz elefánt halálát. A minisztérium szerint ugyanakkor nem zárható, hogy természetes toxinok játszottak szerepet az állatok pusztulásában.

A Future for Elephants természetvédelmi szervezet szerint további vizsgálatok szükségesek a katasztrófa okainak megállapítására.

Légi felvétel egy ismeretlen okból kimúlt elefántról
MTI/EPA

A hatóságok 281 döglött elefántot találtak az elmúlt hónapokban az északnyugati országrészben, az Okavango-folyó deltavidékén, más szervezetek 350 állat elpusztulásáról tudnak. Az elefántok agyarát nem vágták le, így kizárható, hogy orvvadászok végeztek volna velük.

Botswanát úgy ismerik, mint amely megfelelően védi elefántállományt, bár tavaly bírálatok érték a kormányt, amiért feloldotta a 2014-es elefántelejtési tilalmat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.